‘De eerste Disneyfilm waarin er openlijk een homoseksueel personage wordt geplaatst’. Zo probeert Disney ons al warm te maken voor een remake van de animatieklassieker ‘
Beauty & the Beast’.

Populaire series als ‘Looking’ en ‘Please, Like Me’, gaven al een aanzet. Maar zou het echt zover zijn dat ook Disney mee is met zijn tijd? Dat de filmfabriek, die zich altijd baseerde op aloude waarden, eindelijk in de gaten heeft dat 9 % van de bevolking geen voorkeur heeft voor het andere geslacht?

Het valt mij altijd op dat de natuur net in bepaalde kringen blijkbaar een ommetje maakt. Homoseksualiteit komt bijvoorbeeld niet voor bij wie blauw bloed in zijn aderen heeft stromen. Kent u één koning, koningin, kroonprins of -prinses die openlijk voor zijn of haar anders-geaardheid mag uitkomen? Even triest blijft het gesteld met mensen die in omstandigheden moeten leven of werken waarin het niet zo evident is om voor hun geaardheid uit te komen. Homoseksuele voetballers zijn op de vingers van één hand te tellen. Historische gimmick of niet, de ‘Voil Jaenetten’ flaneerden deze week ook nog altijd onder deze bedenkelijke naam door de straten van Aalst. 

Als een homo wordt getoond in de media, is het meestal iemand met losse handjes en een handtas en omgeven door een grote wolk reukwater. Een variatie die de laatste jaren opkomt is de twijfelhomo die nog uit de kast moet komen. ‘Op de één of andere manier hebbenwe altijd problemen’, oppert een vriend. ‘We worden zelden voorgesteld als iemand die een gewoon leven leidt, gaat werken, naar de sportclub gaat en gewoon gelukkig is. Ik zou zeggen: doe normaal tegen ons!’

Dus als hetero koketteren met uw homovrienden omdat u op die manier uw eigen ruimdenkendheid wil accentueren, is eveneens not done. Uw vrienden zijn uw vrienden en wat er tussen hun lakens gebeurt – hetero of niet – heeft daar geen enkele invloed op.

De 21ste-eeuwse etiquette gaat al lang verder dan tafelmanieren alleen en slaat op alles wat met sociale omgang te maken heeft. Maar in de praktijk knelt nog meer dan één schoentje. 

Ondanks het feit dat homohuwelijken in de meeste Europese landen gemeengoed zijn geworden, legio zijn de verhalen van homoseksuelen over hoe ze nog altijd alleen worden uitgenodigd voor een formele receptie. Hoe veel bedrijven hen nog altijd met Dhr. en Mevr. aanspreken in hun mailings. Hoe ze in een hotel vaak op twee aparte bedden vergast worden.  En hoe ze tijdens een diner meer dan hen lief is een hoekje aan het uiteinde van de tafel toebedeeld krijgen omdat de gastvrouw of –heer ook geen weg weet met deze situatie… Dat we vragen naar ‘een’ levensgezel is nog altijd niet in alle kringen een evidentie.

Het is meer dan tijd dat straks op grote koninklijke recepties met even luide stem  ‘Mevrouw en Mevrouw Janssens’ worden aangekondigd en dat Luc straks zijn grote liefde Jan in het baancafé kan voorstellen. De wet hebben wij, Belgen, gelukkig al een tijd aan onze kant, nu nog de publieke opinie. 

Dat in de VS deze nieuwe Disneyfilm net nu uitkomt, kan alleen maar hoopgevend zijn. Dus laten we uit de grond van ons hart hopen dat het nieuwe personage dat straks op het grote scherm zal te zien zijn geen clichénicht wordt, maar dat hij evenveel karakteriële finesses zal vertonen als zijn voorgangers.  Ook dát is etiquette.