De eerste werkdag van het nieuwe jaar, het is voor velen een verschrikking. Want geef toe, is er iets vervelender dan de nieuwjaardrink waarop er van u verwacht wordt alle collega’s te kussen.

Tenminste, zo dachten we er over tot vorig jaar. Want de #metoo verhalen hebben hopelijk ook op dat vlak hun vruchten afgeworpen. Blijft nog de obligate receptie, al is die anno 2018 ook al een pak soberder geworden. Laat daar geen misverstand over bestaan: de nieuwjaardrink dient om te netwerken, en dat is geen synoniem voor niet-werken.

Het blijft een vreemd verschijnsel, een dag per jaar is het de gewoonte om collega’s te kussen. Heren, u heeft hierbij nog geluk, u hoeft slechts de helft van de werkvloerpopulatie om de hals te vliegen. Van dames wordt geacht dat ze iedereen ‘embrasseren’. Toegegeven, bij sommige collega’s is dat een minder vervelend karwei
dan bij andere. Maar op elke werkplek zijn er kusgrage collega’s die zich speciaal voor deze dag met een extra toef supermarkt-aftershave kusklaar hebben gemaakt voor
hun ‘Big Day’.

Laat dit het goede nieuws zijn: na de #metoo verhalen van de vorige maanden zal men u zeker niet vreemd aankijken als u gewoon een hand wil geven. Dus de slijmerige HR-chef die zijn of haar kans schoon ziet om eens extra dicht in de buurt te komen, mag u gerust met een stijf gestrekte arm begroeten. Dan moet hij of zij al een flinke move maken om u dichterbij te halen. Een verkoudheid voorwenden heeft meestal ook het nodige effect. Al kunt u dat natuurlijk niet elk jaar herhalen. Bij een nieuwjaarskus hoort de obligate nieuwjaarswens. Natuurlijk wil u iedereen vooral een goede gezondheid wensen. Maar in onze angst voor clichés hebben we nogal eens de neiging om er bij te voegen dat dit klinkt als een cliché. Laten we wel wezen, een goede gezondheid blijft het hoogste goed voor ‘everyman’.

Op de werkvloer kunt u er misschien nog bij denken ‘en geen burn-out kweken’, maar hou dit wijselijk voor u. Meestal wordt er tijdens die eerste werkdag ook alcohol geschonken. Maar laten we ook hier voorzichtig zijn en niet meer dan één, hooguit twee glazen achterover slaan. Het blijft tenslotte een werkdag en u bent met samen met
collega’s, niet met vrienden. Dat ene glas te veel kan u de rest van het jaar of misschien nog uw hele carrière achtervolgen. Wil u dan toch nog even doorzakken met de
collega’s, wacht dan tot na de werkuren. Dan zijn de verhoudingen weer van een andere orde.

Volgens de etiquette mogen we nog de hele maand kaartjes met nieuwjaarswensen versturen maar kussen doen we slechts tot 6 januari, driekoningendag. Oef…

Gecertificeerd etiquetteconsultant Brigitte Balfoort is auteur, spreker en blogger over zakelijke en sociale etiquette.

Een reactie achterlaten