Enkele reacties op de voordrachten

Over ‘De Goede Manieren Show’:

Het publiek kon genieten van een humoristische uiteenzetting rond etiquette aan tafel en in de omgang. Er was een goede afwisseling tussen historische feiten en hedendaagse gebruiken en blunders. Regelmatig werd er hartelijk gelachen om de fouten die gemaakt werken, ongeacht de nationaliteit, functie of klasse. Kortom een heerlijke, leerrijke en leuke avond.
Karen Hofkens – Zonta Lier

Haar uiteenzetting was heel boeiend en aangenaam om te horen. De foto’s en de filmpjes van hoe het moet , of niet moet waren soms hilarisch! Enkele mannen werden op het einde uitgenodigd om een tafel te dekken en iedereen keek geamuseerd toe. Het was een succes.
Koen Verhoest, Landelijke Gilden Hooglede

Je kwam niet “gewoon” een voordracht geven. Je nam ons mee in een voor de meesten minder gekende wereld maar die, dankzij je uitleg, heel snel heel boeiend werd. Je ademt dan ook als het ware etiquette uit. De avond vloog voorbij. Ook de tijd die je maakte achteraf om individueel vragen te beantwoorden werd sterk gesmaakt.
Kristof Vandekerckhove, Landelijke Gilden Jabbeke

Het was een aangename en boeiende namiddag. Onze Vlaamse Senioren hebben er echt van genoten en toch ook wat bijgeleerd.
Hugo Vlaemynck – Vlas Izenberge

Allemaal positieve reacties.
Karel Breugelmans – Landelijke Gilden Wuustwezel

De reacties waren super positief. De filmpjes waren heel goed uitgezocht en grappig maar (ozo) correct.
Farida Cidi – Sofoco Brugge

Heel leuke kennismaking met hedendaagse etiquette en omgangsvormen. Bijgeleerd en gelachen, hoeveel keer kun je dat ?????’
Stefaan Kint – Landelijke Gilden Veldegem

Om ons werkjaar op een ‘goeie manier’ in te zetten, kozen we dit jaar voor ‘etiquette’ met Brigitte Balfoort. En of het goed werd! Iedereen zat heel stil te genieten van de talloze voorbeelden. Nu en dan was het ook brullen van het lachen. Dat is natuurlijk heel belangrijk en ook gezond.
Agnes Sys, KVLV Ronse

Op zoek naar een geschikte voordracht? Kies dan zeker deze! We werden werkelijk ondergedompeld in de wereld van de hedendaagse etiquette. Geen saaie voordracht
maar een luchtige causerie, gebracht met veel humor. Op een ludieke manier met veel interactie weet Brigitte Balfoort ons te boeien van het begin tot het einde en dat
twee uur lang! Het was een gezellige avond waar we van genoten en waarbij we heel wat ‘etiquettebagage’ mee naar huis kfregen. Een aanrader voor iedereen.
Maria Struyven, Neos Groot-Brecht

Zeer interessante avond met diverse leuke weetjes gebracht door een heel lieve dame. Zij heeft stijl, heeft een perfect taalgebruik en haalt allerhande situaties uit het gewone leven om ze dan op haar eigen ludieke manier aan te kaarten en op te lossen. Gewoon Subliem.
Nicole Denayer, Markant Halle

De laatste voordracht van het seizoen 2015-2016 maag meer dan geslaagd genoemd worden. 101 aanwezigen hebben gedurende 2 uur geboeid geluisterd naar Brigitte Balfoort die ons met woord en beeld begeleidde door de hedendaagse etiquettewereld. Haar ‘Goede Manierenshow’ was een sprankelend en afwisselend geheel over hoe het vandaag hoort en niet hoort.
Dirk De Pillecyn, Neos Lier

In naam van alle leden van Soroptimist Club Maaseik wil ik u nogmaals danken voor de fijna avond die u ons bezorgd heeft met uw boeiende causerie over hedendaagse etiquette. De voordracht werd op een aangename en spontane manier gebracht met veel zin voor humor. Wij kijken uit naar uw volgende lezing over ‘Klassedame!’.
Rita Broekmans, Soroptimist Maaseik

Brigitte Balfoort brengt met enthousiasme haar causerie over etiquette. Op het eerste gezicht lijkt dit een saai onderwerp maar niets is minder waar. Met gevarieerde onderwerpen en een tikkeltje humor krijg je een leuke en leerrijke lezing. Haar beroepsverleden maakt deze show uniek, haar professionalisme is af. Kortom, het verveelt nooit!
Anne Colpaert, Assenede

De meeste van onze leden zijn natuurlijk bekend met de etiquette in het algemeen. Echter, uw voordracht was er eentje om duimen en vingers af te likken. Maar dat mag wellicht niet volgens diezelfde etiquette 😉 Wat u bracht werd zéér goed gesmaakt, de aandacht van onze leden lag zéér hoog en het verveelde geen seconde. En de beelden, die spraken voor zich, soms zelfs zo sterk dat uitleg bijna niet meer moest. Ik ben intussen meer dan 31 jaar secretaris van onze vereniging maar ik kan mij niet herinneren dat een voordracht voor de pauze eindigde met een applaus. En u verdiende dit. Een mooi gesproken taal, prachtige voorbeelden, het was zeer professioneel terwijl het toch een zeer ludieke, zeer humoristische causerie was. Iets wat veel mensen wellicht niet verwacht hadden. Kortom, een meer dan geslaagde avond voor ons bestuur en voor onze leden.
Ludo Van Loon, Landelijke Gilde Ruisbroek

De lessen wellevendheid uit onze jeugdjaren werd in de Goede Manierenshow op een luchthartige en erg genietbare manier geactualiseerd.
Henri Meyers – Neos Oud-Heverlee

Inderdaad, de koning of de koningin ontvangen we thuis niet. Dus hoe we op een staatsbanket de tafel precies moeten dekken, daar liggen we niet wakker van. Maar je hebt ons wel heel nuttige tips gegeven om hoffelijk en beleefd te zijn in het dagelijkse leven. Het zit hem immers in de kleine dingetjes die ons een aangenaam gevoel geven in de omgang met anderen. Het was helemaal geen stijve en saaie les. Met veel kwinkslagen en de nodige humor heb je ons een buitengewoon fijne avond bezorgd. Gewapend met je Etiquettebijbel zijn we huiswaarts gekeerd. Allen aan de slag nu!
Ilse Vanderbeeken, Gusta’s Mol

Brigitte Balfoort bezorgde ons een heel fijne avond, vol humor en praktische voorbeelden. En vooral onthouden wij dat respect voor iedere cultuur en ieders zijn, een van de hoofdpunten is van de betekenis van het woord Etiquette
Rolande Petit – Markant Ieper

We hebben veel bijgeleerd, maar vooral ook veel gelachen. Het was een leuke avond met een sympathieke gastvrouw. Een echte aanrader voor iedereen! Ik ben blij dat ik die avond heb voorgesteld aan mijn BFF’s.
Lieselot Deceuninck, Izegem

We leerden heel veel etiquette-regels over wie stelt wie voor, hoe gedraag je je aan tafel, doe je een geschenk open als je bezoek ontvangt, waarom doe je best geen bloemen mee,… Maar we leerden vooral dat etiquette te maken heeft met respect voor de andere zodat we een goede manier kunnen samenleven. Etiquette heeft alles te maken met “Sorry”, “Dank je wel” en “Astublief” !! Alles werd op een heel aangename, humoristische manier gebracht. Een leuke, interessante avond !! Een aanrader !!
Lieve Ravelingien, KVLV Deerlijk

Voortreffelijk gebracht, leerrijk en met heel wat humor. Iedereen heeft er zeker wat van opgestoken. De toverwoorden ‘sorry, bedankt en alstublieft’ werden achteraf in de keuken nog dikwijls herhaald en zullen zeker toegepast worden.
Jeannine Bellekens – KVLV Heist-op-den-Berg

Over ‘Zij heeft stijl, een klassedame wordt alleen maar beter met de leeftijd’


Nogmaals dank voor je interessante en leuke uiteenzetting. Iedereen is met een goed gevoel naar huis vertrokken.
Christine Gantois – Zonta De Haan/Middenkust

Het was boeiend, leerrijk en gebracht op een manier dat wij er heel onze aandacht konden bijhouden!. Zeker tot een volgende keer.
Brigitte Bonge – Zilveren Passer 23, Hasselt

Brigitte Balfoort heeft ons gezelschap een aangename en ontspannen avond bezorgd. Met haar causerie ‘Klassedames’ werden we op een ludieke manier door haar onderhouden; stijvol, in woord en beeld en met een vleugje humor. Ze heeft ons laten ‘goed voelen’ zoals ‘we zijn’! En met haar nuttige en eenvoudige tips zullen we met de leeftijd nog ‘betere klassedames’ worden, dat heeft Brigitte ons toch verzekerd! “
Greet Breemans – Lions Club Juweel der Netevallei Heist-Westerlo”

Wij werden ondergedompeld in de hedendaagse wereld van de moderne vrouw met stijl – maar dan gebracht met veel humor. We Hebben zeer geboeid geluisterd en genoten van deze voordracht. (…) De vele aangebrachte ideeën en beschouwingen werden door de leden uitvoerig besproken tijdens de afsluitende receptie.
Marie Claire Taelman – Blauwe Lotus Wortegem-Petegem

Alle aanwezigen waren van de eerste tot de laatste minuut geboeid. Op uw ludieke manier en met tal van projecties hebben we kunnen kennismaken met een klassedame die ons met groot enthousiasme aangebracht heeft hoe we als dames, oud of jong, stijlvol en gelukkig door het leven kunnen gaan. En dat daarvoor de uiterlijke schoonheid zeker niet van prioritair belang is. Gewoon schitterend.
Carine Demuynck – Zilveren Passer Melle

Alleen maar positieve reacties van de Femma-dames van Kasterlee. We genoten anderhalf uur lang! Tussen de lachsalvo’s door kon je een muis horen lopen. Brigitte wist met haar boeiende, afwisselende causerie perfect de aandacht te trekken van alle aanwezigen. Ze bracht een vurig pleidooi om als dame af en toe je stoute schoenen aan te trekken, op tijd wat me-time te nemen en gaf heel wat tips om onze troeven als ‘vrouw met ervaring’ in de verf te zetten. Echt klasse gebracht door een klassedame met passie voor haar vak.
Kris Van Ballaer – Femma Kasterlee

De aanwezige leden luisterden vol aandacht naar je boeiende en met veel humor gebrachte causerie. De foto’s en afbeeldingen spraken voor zich. We voelen ons voortaan allemaal ‘klassedames’. Er werd nog lang nagekaart bij een hapje en een drankje. Je voordracht was één van onze beste activiteiten ooit. Echt een aanrader voor andere afdelingen van Markant.
Rita Baekeland – Markant Brakel

Onze dames van de Zilveren Passer waren heel tevreden. Het was ook heel leerrijk. Hopelijk tot een volgende causerie.
Lucie Heyman – Zilveren Passer Eeklo

Niets dan tevreden gezichten, dat is wat wij zagen bij ons talrijk opgekomen leden na afloop van de causerie: ‘Een klassedame wordt alleen maar beter met de leeftijd’. Een schot in de roos bleek de vraag van Markant aan Brigitte Balfoort om een causerie te maken op basis van haar boek ‘Zij heeft stijl’. De causerie was zeer interessant en de manier waarop Brigitte het bracht was ronduit schitterend! Echt een aanrader voor andere afdelingen!
Hilde Duvauchel – Markant Tongeren

Iedere dame in ons midden herkende zich erin, of ze nu wat jonger of wat ouder was … U had het helemaal niet moeilijk om zowel de vrouwen als de mannen in de zaal te boeien. Was het dankzij de zeer knappe documentatie of uw enthousiaste persoonlijkheid, in ieder geval was het een typisch onderwerp om als voorzitter punten te scoren op Sint-Valentijn. ‘Een klassedame wordt alleen maar beter met de leeftijd’ werd door u met brio gebracht en dat u stijl had, heeft iedereen geweten! Gewoonweg schitterend!
Johan Hanne – Rotary Diest

Een Klassedame… zij heeft stijl… deze causerie werd met veel stijl gebracht, humor tussendoor, in één woord een causerie om U tegen te zeggen. Wij hebben geluisterd, geleerd en vooral genoten. Want dat heb je ons ook geleerd: geniet van jezelf en met volle teugen. Dat hebben we dan ook gedaan.
Mia Vandergucht – Markant Wervik

Met veel voldoening kijk ik terug op jouw causerie over “Klassedames” vorige week in Meerhout. “Je moet het maar doen… twee uur lang een volle zaal dames van alle leeftijden boeien en animeren en tegelijkertijd ze ook nog eens een steuntje in de rug geven. Iedereen herkende zich in vele opzichten in jouw voorstelling en ik ben er zeker van dat de meeste dames nog vaak aan jouw uitspraken zullen denken en ze vooral zullen proberen WAAR te maken!”
Mariette Mensch – Viva Meerhout

Door de prachtige voordracht zo aangenaam aan ons voor te stellen en overgoten met mooie realistische en amusante filmkes kijken we – jong en ook de rijpere dames- toch uit om met stijl een klassedame te worden die steeds beter zal worden met de leeftijd…We zullen er voor gaan en wat geeft dat -dank zij uw voordracht- een goed gevoel !!! Ook het bijhorend boek leest bijzonder vlot en is een leuk kadovoor jezelf of voor een ander !
Anne Verburgh – Markant Meulebeke

Onze dames – van verschillende leeftijden – hebben enorm genoten en ik hoor veel lovende kritiek. Zij hebben een leuke en ‘leerrijke’ namiddag beleefd. Zeker voor herhaling vatbaar met een van uw andere spreekbeurten.
Greta Donck – Zilveren Passer Groep 1, Roeselare

Iedereen was vol lof over de manier waarop u de voordracht gaf. Er werd met veel aandacht geluisterd toen u vertelde hoe je een klassedame kan zijn. Maar er werd ook gelachen en gegniffeld toen u aan de hand van enkele foto’s toonde hoe je over de schreef kan gaan. U hebt ons geleerd dat wij als ‘vrouwen met vaart’, veel meer zijn dan we soms denken. Dat wij er staan en dat het niet moeilijk is om ook een ‘dame’ te zijn. Wij hebben in ieder geval onthouden dat een klassedame veel meer is dan uiterlijke schoonheid.
Carine Verstrynghe, KVLV St.Pieters

U gaf ons een kijk door de tijd en over continenten heen hoe ‘speciaal’ en ‘stijlvol’ vrouwen zich kunnen profileren en zich een eigen stijl toe-eigenen. U bracht dit onderwerp op een ludieke manier en raakte veel toetsen aan. Het was voor het eerst een samenwerking tussen jonge en wat minder jonge dames met ‘structuur’ in het gelaat… en u heeft hier spontaan op ingepikt. Iedereen voelde zich betrokken. U gaf reeds bij ons uw voordracht over het koningshuis, wat ook zeer veel succes kende. Misschien kloppen we later nog even bij u aan over het thema ‘etiquette’.
Marita Van Dale, Markant St. Gillis-Waas

Klassedames! Wat een schitterende namiddag. Alle leden hebben ten volle genoten en waren vol lof over de inhoud,
de vlotheid, de humor, de klasse. De leden blijven nagenieten.
Gert Martens, KVLV Marke

De causerie was een schot in de roos. Onze talrijk opgekomen dames hebben er ten volle van genoten en naderhand ving ik nog lovende kritiek op bij mij in de zaak. U bracht deze voordracht heel vlot,doorspekt met wat humor en voorzien van leuke…beelden.En die spraken natuurlijk tot ieders verbeelding. Een avond met een feel good ervaring. We stralen voortaan klasse uit.
Hilde Damme – Markant Latem -Deurle

Het was een vlotte, leerrijke, en met humor gegeven voordracht. Alle aanwezige Markante dames zijn voortaan Klassedames en we genieten nog na van deze leuke avond. Dit om door te geven aan andere Markante afdelingen een aanrader.
Annie Vandamme, Markant Nieuwpoort

Over ‘Achter de schermen van het koningshuis’:


Wij hebben nog nooit zoveel senioren weten samen te brengen als bij uw voordracht ‘Achter de schermen van het Belgische koningshuis’. En dankzij u hebben wij nog nooit zoveel gelukkige, enthousiaste senioren huiswaarts zien keren. Iedereen was boordevol lof over uw voordracht, maar vooral over u. Door uw spontane, eenvoudige, warme manier van zijn, had iedereen u meteen in het hart gesloten. Bedankt, in naam van de 170 aanwezige senioren!
Katrien Debruyne – ‘Samen Zorgen’, Koksijde

Boeiende voordracht gebracht door een kenner, deelnemers waren vol aandacht en lof, over de wijze waarop de spreker hen gedurende 2uur kon boeien. Echt een aanrader.
Albert Dhuyvetter – Okra Deinze

Iedereen was enthousiast over de manier waarop jij de groep gedurende anderhalf uur in de ban kon houden over ons Belgisch koningshuis. Het getuigt van klasse !!! Jij verstaat de kunst om uw gedrevenheid en passie over te brengen op uw publiek en dit op een integere en respectvolle manier. Iedere vereniging die op zoek is naar een spreker zou eens een kijkje moeten nemen op uw website en de reacties eens moeten lezen. Hun besluit zal vlug vast staan.
Jaak Hoeben, Neos Hamont-Achel

Je hebt ons een geanimeerde en leerrijke voordracht gebracht over ons koningshuis. Het was met koninklijke allure en soms theatraal dat je de geschiedenis van onze monarchie in beeld bracht. De stilte in de zaal schetste de aandacht van het publiek. De concrete vraagstelling achteraf gaf een beeld van de interesse van ons publiek. Het is een aanrader voor alle verenigingen!
Wilfried Saelens – Okra regio Roeselare

Wij willen royaltywatcher Brigitte Balfoort ten zeerste aanprijzen bij iedere vereniging met haar boeiende en interessante voordracht!
Bernard Vens, Neos Rekkem

Na uw vertrek hebben wij, bestuursleden, nog zitten napraten over uw spreekbeurt, hoe fijn het was, statig, ik zou bijna zeggen koninklijk gebracht met humor en commentaar waar het nodig was. Voor ons en blijkbaar voor alle aanwezigen was het een fantastische namiddag want het is zelden zo stil bij een voordracht.
Julia Peeters, Vrouwenraad Herentals

Van de vroege 19de eeuw tot vandaag, dat is zowat de wandeling die je maakt onder leiding van de koninklijke gids die Brigitte is.
Ze loodst ons niet alleen door de wandelgangen van onze vorstenhuizen, ze opent ook af en toe een venster in de achterkamertjes van paleizen of buitenverblijven. Dat hoort er nu eenmaal bij. De senioren van de residentie Panhuys Park in Destelbergen, waren geboeid door een biezonder onderhoudend verhaal over het wel en wee van onze vorsten, hun dames, hun maîtresses, hun kinderen, hun macht. Daarna werd er bij een kop koffie, nog druk over nagekaart. Wie sensatie zoekt is aan het verkeerde adres, want Brigitte vertelt over ons koningshuis op een integere en journalistiek verantwoorde manier. Met humor en respect! Op het eind van de voordracht kan u uw vragen op haar afvuren, want blauw bloed intrigeert ons toch, niet?
Karin Strobbe voor seniorenresidentie Panhuys Park, Destelbergen

Zijn jullie op zoek naar een geschikte voordracht? Brigitte Balfoort is de geschikte persoon. Heel enthousiast, openhartig en eerlijk plaatste ze ons allen middenin dit onderwerp. Woord en beeld vloeiden harmonieus samen. De veelzijdige publieke vraagstelling achteraf was tekenend voor deze geslaagde namiddag. Een dikke proficiat aan deze grote royaltywatcher.
Manu Janssens – Okra Male

Graag hadden wij u hartelijk willen danken voor uw zeer boeiende uiteenzetting die u gaf in het kasteel van Moerkerke. We hadden ons geen betere start van ons werkjaar kunnen dromen!
Sabine Reyniers – Markant St. Kruis

Iedereen vond het heel interessant want gedurende de hele spreekbeurt kon je bij wijze van spreken een muis horen lopen. Want het mag gezegd worden,
om 84 mensen gedurende meer dan een uur aandachtig te houden, daarvoor moet je wel speciale dingen kunnen vertellen.
Ingrid Van Neste – Okra Dudzele

U bracht het verhaal van ons vorstenhuis op een discrete en overtuigende manier. Uw lezing was bijzonder gestructureerd en de beelden spraken voor zich. Uw lezing is werkelijk een voorbeeld van hoe een lezing moet zijn, met respect voor het publiek en voor het onderwerp. We zullen uw lezing aan andere afdelingen warm aanbevelen.
Magda Vandenbussche-Ockier – Neos Kortrijk

Brigitte Balfoort is een zeer goede spreker. Iedereen was zeer geboeid en heeft aandachtig geluisterd naar de verhalen over het koningshuis. Soms wel grappig, maar anderzijds ook leerrijk, verhalen over de vroegere en huidige koning en hun entourage. Er was ook tijd voorzien om achteraf vragen te stellen, waar ons publiek op ingegaan is en wij het passend antwoord hebben gekregen. Kortom, een zeer professionele en aangename spreker. Echt een aanrader.
Laurette Van Tittelboom – Neos Wetteren

Wat mij opvalt is dat jij het evenwicht weet te behouden tussen humor, kwinkslagen enerzijds en anderzijds ook respect, gevoel en emotie t.o.v. ons koningshuis.
Iedereen was enthousiast en ondanks het rotweer ging iedereen met de glimlach naar huis.
Beatrice Piert – TTK Knokke-Heist


Vooral het gedeelte over de vroegere koningen van België was zeer interessant en heeft bijzondere belangstelling gewekt. (…) Wat misschien iets meer aan bod mocht komen waren de positieve zaken die hopelijk door deze vorsten werd gerealiseerd. (…) Wel verstaan we dat de tijd beperkt was en dat niet alles kan gezegd worden. Met de nodige humor werd onze huidige monarchie voorgesteld en dit viel in zeer goede aarde.
Odette Van Miegroet – Neos Zele

De dames en heren waren heel tevreden over uw voordracht “Achter de schermen van het koninklijk paleis ” die u bij ons gegeven heeft in Temse
en zouden u heel graag terug beluisteren met het thema “Toekomst van de Monarchie”
Lea Cloostermans – Okra Temse

Het was een zeer aangename, ontspannende en tevens boeiende avond. Door de goede interactie van Brigitte met het publiek kregen we zelfs antwoord op verscheidene roddels die de ronde doen.
Krista van Megroot – Markant Eksaarde

Er was heel veel aandacht van de leden en de interactie van Brigitte met de aanwezigen leidde tot een boeiende avond. Zeker een aanrader!
KVLV Schuiferskapelle

We hebben genoten van de manier waarop Brigitte de geschiedenis van ons vorstenhuis uit de doeken deed.Spontane goedlachse dame die haar metier kent. Wat we niet op school leerden, werd nu uitgelegd dmv opzoekingswerk. Lezing was prachtig gedocumenteerd en geïllustreerd.
Fernand Matthys, Okra Wetteren

Over ‘De toekomst van de monarchie’:


Een mooie voordracht bracht je ons. Luchtig, vlot, informatief, maar bovenal vol humor. Je gaf het ons met veel relativeertalent. Het koningshuis mag je dankbaar zijn.
Els Dereymaeker – Neos Hoogstraten

Boeiende uiteenzetting die niet alleen de motivatie en gedrevenheid, maar ook de kleine kantjes van de leden van het vorstenhuis nader toelicht.
Brigitte Balfoort verduidelijkt waarom de Belgische Royals ons land in de toekomst verder kunnen vertegenwoordigen.
Evelyne Ryon – Innerwheel Brugge ’t Vrije

Over Europese burgerprinsessen als celebrities:


De sfeer, die zat er van meet af aan in. Op haar eigen rustige manier – wat een uitspraak: Jan Becaus, hier heb je een waardige opvolgster! – kon ze ons de hele avond boeien. Geen zware kost maar heel luchthartig, vriendinnen onder elkaar die samen ongegeneerd binnenkijken in het leven van de prinsessen. Een beetje glamour en glitter maar we werden toch met onze neus op de feiten gedrukt en konden zien hoe die burgermeisjes een ware metamorfose ondergaan eens ze in het prinselijk gareel zitten. Echt zielig. Voor even waren we echt blij dat we zonder bodyguard naar huis konden. Onze schoenen hebben we extra ver uitgeschopt en onze verbaasde prins een onwezenlijk dikke knuffel gegeven!
Maria Cattrysse – Markant Male

Het was super boeiend en ontspannend. We zijn allemaal gelijk, ze blijven ons intrigeren, die royals. Maar denk dat we allemaal blij zijn geen burgerprinses te zijn !
Nathalie Neyrinck – Markant Gullegem