De Heilige Ambrosius vond in de 4de eeuw al dat toeristen zich soms onbetamelijk gedragen en schreef aan Romereizigers dat ze moesten leven als de Romeinen in de eeuwige stad. ‘Als u elders bent, past u zich ook aan’, schreef hij er voor de volledigheid bij.

Nu we in een paar uren naar de andere kant van de wereld kunnen reizen en dat ook in groten getale doen, geldt nog meer dat we ons moeten aanpassen aan andere culturen. Zo moeten we niet enkel de geschreven regels volgen, maar ook de ongeschreven omgangsregels, wat natuurlijk een pak ingewikkelder is. Elkaar leren kennen is in de eerste plaats elkaars cultuur ontdekken en die ook respecteren. Dat geldt voor de manier waarop we elkaar groeten, een tempel betreden, eten of lichaamstaal gebruiken. Zeker als u een land bezoekt waar religie belangrijk is, bent u beter extra op uw hoede om niemand voor het hoofd te stoten.

Vergeet ook niet dat er op de plaatsen waar u met vakantie gaat, wel degelijk mensen wonen. Venetië gaat bijna letterlijk ten onder door de vele toeristen en vooral door de tonnen afval die ze jaarlijks achterlaten. In Firenze worden boetes overwogen voor toeristen met lawaaierige koffers op wieltjes. Ook in bepaalde Brugse straten met kasseistenen is de geluidsoverlast van trolleys nog nauwelijks te harden. Uw volgende koffer wordt er eentje met luchtkussens.

Een attente toerist staat ook open voor de manier waarop de plaatselijke bevolking met elkaar omgaat. Wees op de hoogte van de lichaamstaal. U kunt onbeleefd zijn zonder het te weten. In westerse landen is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om de mensen in de ogen te kijken tijdens een gesprek. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika komt dit onbeleefd en zelfs agressief over. Als u in bepaalde landen uw arm opsteekt om te wuiven, wil dit ‘neen’ zeggen.

Een uitgestrekte wijsvinger is in China, India en Rusland ongepast. In Zuid-Korea is het absoluut not done om je neus te snuiten! En al helemaal niet aan tafel, daar moet je voor naar het toilet. Rochelen is dan weer geen probleem.

Net zoals in eigen streek warme temperaturen geen alibi mogen zijn om te bloot rond te lopen, kan dit ook niet in het buitenland. Integendeel. In de meeste warme landen draagt de bevolking net wel bedekkende kleding. In Spanje bijvoorbeeld zal u nooit heren in een short zien noch in bloot bovenlijf. Dames, laat een topless zonnebad een exclusief recht zijn voor uw eigen tuin. De kans is groot dat u elders mensen choqueert.

En ook al lijkt het voor u bijzonder vreemd, doe mee aan de plaatselijke gewoonten. Slurp dus mee met de Japanners en boer bij de Chinezen als het u gesmaakt heeft. En laat vooral uw bord nog halfvol achter. Het is een blaam voor uw gastheer of -vrouw als u alles netjes zou opeten. Het zou een teken zijn dat u niet genoeg te eten had.

Nog enkele weetjes:

Drink in Italië geen cappuccino na 11u. ’s morgens.
Breng geen gele bloemen mee als u bij Bulgaren gaat eten, dat is een teken van haat.
In Rusland moet elke aangebroken fles tot op de bodem leeggedronken worden. Doe dat echter niet met uw glas of dat wordt elke keer weer bijgevuld. Japanners doen altijd hun schoenen uit voor ze hun huis betreden, u dus ook.
Snuit nooit uw neus in het openbaar in Aziatische landen. Zij vinden het echter heel gewoon dat iemand constant zijn neus ophaalt.
Kreun niet bij een Marokkaanse of Turkse schrobbeurt in een hamam, ook al gebeurt dit vrij hardhandig.
Negeer in Australië nooit het verbod om een vuurtje te stoken. U riskeert een fikse boete, niet ten onrechte trouwens.

Opgelet: wat wij zien als ja-knikken betekent in Griekenland, India en in sommige Arabische landen een neen. Het hoofd schudden, wat wij als ‘neen’ beschouwen, betekent in Griekenland en Bulgarije een duidelijke ja!

Neem niet overal foto’s en filmpjes van alles en iedereen, die u dan ongevraagd op het net plaatst.

What happens in Vegas… ☹

Er bestaat wel degelijk zoiets als ‘reisetiquette’. Een attente reiziger huldigt beter niet dé slogan van Las Vegas. Wie het gokparadijs binnenkomt, wordt er verwelkomd door een grote billboard waarop staat: ‘What Happens Here, Stays Here’.  Het kwam als slogan uit de bus tijdens een brainstorm in 2003 om de stad te promoten.

In Vegas kunt u uw dagelijkse leven achter u laten en doen wat u wil. Gokken natuurlijk, maar ook andere zaken die thuis beter het daglicht niet zien. Tegenwoordig wordt die quote niet alleen gebruikt voor de miljoenen bezoekers die er jaarlijks komen. Het is een van de meest getagde oneliners van het moderne toerisme: doe maar wat u wil, u bent op vakantie. Dit zou als een misverstand van jewelste moeten beschouwd worden. 

Laat uw goede manieren dus vooral niet thuis als u op reis bent. Informeer u over de geplogenheden van het land of de streek die u gaat bezoeken. En als u het niet weet, kijk dan even rond of vraag het na ter plaatse. Het kost ook geen moeite om in het plaatselijke dialect te leren ‘Sorry’ te zeggen en vooral ‘Dank u’. U zult er nog veel gastvrijer behandeld worden. 

Een reactie achterlaten