Dat is de eerste vraag die mensen mij stellen als ze horen dat ik mij verdiep in etiquette.


Toeval of niet, Evi Hanssen, die momenteel ‘Mijn Pop-uprestaurant!’ presenteert, vroeg mij dit tijdens het programma ‘Van Gils en Gasten’ ook meteen. Ergens begrijp ik het natuurlijk: aan de manier waarop iemand met zijn servet omgaat, merkt u meteen hoe het met zijn tafelmanieren gesteld is. 

Voor alle duidelijkheid: van zodra u gaat zitten aan tafel, legt u uw servet in een rechthoek of een driehoek op uw schoot, met de plooi naar u toe. Net voor u wil drinken, 
veegt u even uw lippen af in de binnenkant van uw servet. En ja, waarvoor dient het servet nog? Niet om de graat of de pees in weg te moffelen die ongelukkig in uw mond was terechtgekomen. Als u na de hoofdschotel even moet opstaan, legt u het servet op uw stoel, zodat uw tafelgenoten niet geconfronteerd worden met uw vlekkerig stofje.

‘Slechte tafelmanieren hebben meer huwelijken doen breken dan ontrouw’.
Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954), Franse schrijfster 

Maar aan de boom van reacties op mijn sociale media te zien, hadden veel mensen ook zin in meer. Want de tafel mag dan wel een mijnenveld zijn van mogelijke etiquette faux pas – waarbij ik u uiteraard graag wil helpen – het belangrijkste is nog altijd dat de maaltijd een aangenaam samenzijn is. Als uw gastheer of –vrouw zoveel tijd heeft gestoken in het bereiden van de maaltijd, wees dan ook een opmerkzame gast en doe moeite om het gesprek sprankelend te houden. Oefen u in small talk en praat niet over geld, godsdienst, ziektes en al zeker niet over uw kinderen. Dit soort gesprekken boeien enkel de andere ouder en de grootouders van het kind in kwestie. 

Fransen vinden het heerlijk om tijdens lange diners heftig te discussiëren over de politiek. Daar heerst een echte debatcultuur. In de meeste andere landen is partijpolitiek een heikel thema. Heuse ruzies en zelfs vechtpartijen ontstonden er net voor de presidentsverkiezingen in de VS. Intussen zijn er weinig mensen zo inspirerend voor etiquetteconsultants als de huidige Amerikaanse president. Hoewel, soms krijg je de indruk dat zijn entourage hem net aanmoedigt in zijn onbeholpenheid. Want inderdaad, er wordt over gepraat. 

Voor old school etiquettevolgers is ook seks een absoluut te mijden onderwerp. Ten onrechte, misschien. Zeker als de maaltijd een flink stuk gevorderd is, hebben we nood 
aan steviger wijn en aan dito gespreksonderwerpen. 

U ziet, er zijn zoveel andere, boeiender zaken te vertellen over het tafelgebeuren. Wat doet u bijvoorbeeld met lastige kinderen aan tafel die niet de uwe zijn? Een ex als toevallige tafelgenoot, om het nog niet te hebben over de dronken tante of de opa die 
zijn smartphone als een onderdeel van het bestek beschouwt. Deze en nog duizenden andere etiquetteweetjes en dilemma’s zullen voortaan op de Etiquetterie Blog passeren.

Nog dit: na de maaltijd plooit u uw servet niet netjes dicht. Dat doet u thuis om die eventueel in de servetring te plaatsen. Wie bij vrienden aan het plooien slaat, geeft dus ongewild het teken dat hij nog verwacht uitgenodigd te worden. 
Dus, hoe kan u dan tonen dat een zekere savoir vivre u niet vreemd is?
Voor u van tafel gaat uw servet zo nonchalant mogelijk links van uw bord leggen. 
Wedden dat u volgende keer opnieuw wordt uitgenodigd?