Oef, denkt u misschien. De moeilijkste dag van het jaar is achter de rug. Niet iedereen heeft uitgekeken naar de zogenoemde hoogdag van de liefde.

Misschien heeft u net een scheiding achter de rug. Of misschien hebben u en/of uw partner op Valentijnsdag net goed beseft dat er inderdaad niets meer te vieren viel. De manier waarop u een relatie beëindigt, zou met evenveel gratie moeten gebeuren als het begin ervan.

Zijn er beleefde regels om een einde te maken aan een relatie? Want de boodschap dat u niet meer van de ander houdt, blijft een heel pijnlijke zaak. Vertel dit in ieder geval tijdens een privégesprek in een neutrale ruimte, zonder dat iemand in de buurt is. Let er op dat uw ‘ex’ op dat moment op een veilige manier kan thuis geraken.

Dat u geen sms stuurt met het bericht ‘Het is uit. Heb een ander ☹’, ligt voor de hand. Helaas gebeurt dit meer dan we zouden vermoeden. Uiteraard is er moed nodig om zo’n beslissing over te brengen, maar dit geeft u geen vrijgeleide om laf te zijn. Ga achteraf ook niet feesten om de breuk te vieren. Zogenoemde ‘scheidingsfeestjes’ of grappige kaartjes om uw scheiding aan te kondigen, mogen wel ludiek bedoeld zijn, niemand wordt er beter van. Niet alleen voor uw ex, maar zeker voor uw kinderen, kunnen dergelijke ‘onafhankelijkheidskreten’ pijnlijk overkomen.

Ontreinig de beek niet die uw dorst heeft gelest; belaster de vrouw niet die zich door u liet kussen.
Pythagoras (572 v. Chr.–500 v. Chr.) , Grieks wijsgeer en wiskundige

De legendarische actrice Audrey Hepburn beëindigde haar relaties op zo’n waardige manier dat ze voor haar ex-mannen altijd de nummer één bleef. Stalk uw ex op geen enkele manier, niet met verwijten maar ook niet door meelijwekkend te doen. Vermijd gelegenheden en feestjes waarvan u vermoedt dat uw ex er ook zou kunnen zijn. Iedereen heeft het recht om in zijn of haar leven een pagina om te slaan.

Als iemand u vertelt dat hij of zij een einde heeft gemaakt aan zijn relatie, probeert u zo neutraal mogelijk te reageren, ook al heeft u het inderdaad zien aankomen of vond u de ex-partner maar niets. Gewoon: “Bedankt om het mij te vertellen” of “Geef maar een seintje als ik ergens mee kan helpen.”. Natuurlijk wilt u in uw binnenste weten hoe de zaken zullen geregeld worden. Maar dit gaat enkel het scheidende koppel aan. Ongevraagd iemand met liefdesverdriet willen helpen, is evenmin ongehoord. Misschien is het laatste waar hij of zij op zat te wachten uw steun. Vooral als u beide partijen goed kent, is het raadzaam neutraal te blijven.

Niemand is trouwens verplicht om zijn scheiding aan te kondigen bij al zijn kennissen of in zijn vereniging. Laat u als kersverse alleenstaande ook niet verleiden om met anderen over uw ex te praten, ook al zou u van de daken willen schreeuwen dat er een andere mee gemoeid was, dat er drank in het spel zat of dat hij of zij een gat in de hand had. Wat binnen een relatie gebeurd is, moet daar blijven. 
Iedereen zou in de liefde levenslang recht op privacy moeten hebben.