Kan ik met mijn kind op restaurant? Het is een vraag die me vaak gesteld wordt.

Eigenlijk is dit een bemoedigende gedachte als je beseft dat een halve eeuw geleden de kinderen in betere kringen niet eens thuis met hun ouders aan tafel mochten eten. Kinderen werden verondersteld onzichtbaar te zijn en tot hun twaalfde met het personeel te eten.

Tegenwoordig lopen er in het doorsnee Vlaamse gezin nog gemiddeld anderhalf van die prinsen en prinsessen rond. En de meesten onder hen komen zeker geen aandacht van hun ouders te kort. 

Dat u met een peuter niet naar een driesterrenrestaurant gaat, dat zou logisch moeten zijn. Maar waarom zouden lagereschoolkinderen niet mee mogen op restaurant, waar opa zijn 70ste verjaardag wil vieren en waar voor een keer geen kip met appelmoes en friet voor de kinderen wordt geserveerd. 

Vanaf een jaar of zeven moet het kunnen, zeker als de jongelui al wat voorbereid zijn. 
Niemand kan uit zichzelf netjes eten. Leer hen als ouders de elementaire tafelmanieren aan. En als u het zelf niet weet, informeer u daarover. Kinderen kopiëren u. Als u zelf met uw bestek wijst en ongegeneerd telefoneert aan tafel, kunt u niet van uw kinderen vragen om hun mobieltje uit te zetten. Uit eten gaan en onbekende etenswaren proeven is een cultuur waar kinderen het liefst vroeg aan beginnen. Dat je daarvoor je mooiste kleren aantrekt, doet het feest in grandeur alleen maar stijgen.

Restauranthouders kunnen de ontluikende fans niet genoeg aansporen, 
op voorwaarde dat ze de andere gasten niet storen. 

Maar ook dit hangt van de ouders af. De ene ouder leert het kind thuis tafelmanieren aan. Voor een ander kind gaat op restaurant een heel andere wereld open. De ene ouder kan zijn kind in de hand houden, het andere kind palmt al snel de hele gelagzaal in als speelterrein.

Dit zijn alvast een paart tips om uw kind voor te bereiden op zijn grotemensenuitstap: 

 • Overleg met het restaurant of ze u met het kind niet een rustig 
  hoekje kunnen geven, zodat u de anderen minder stoort. 
 • Bereid het kind goed voor en zeg wat er allemaal staat 
  te gebeuren. 
 • Zorg dat het kind (met uw hulp natuurlijk) zijn keuze gemaakt heeft 
  vooraleer de kelner komt optekenen
 • Breng wat stil speelgoed mee. Voor sommige kinderen duurt het 
  allemaal toch te lang. 
 • Laat het kind stilzitten in zijn stoel. Als ze er uitkomen, hinderen ze 
  de anderen en kan er servies breken. Als er iets wordt gebroken, 
  vergoed de kosten en geef een ruime fooi.
 • Ouders zijn verantwoordelijk om de troep van hun kind op te ruimen. 
 • Maak een wandelingetje met het kind als het stilzitten te lang duur 
  of als de situatie dreigt uit de hand te lopen.

Laat het etentje in ieder geval niet al te lang duren. Als uw kind of kleinkind zich behoorlijk heeft gedragen, prijs hem dan uitbundig. Wedden dat Jantje de volgende keer weer naar een écht restaurant wil? 

En u? Heeft u ervaring met kinderen op restaurant? Of vindt u dat aan de deur van elk restaurant het bordje ‘Verboden onder de 12 jaar ‘ zou moeten hangen?