Zo rood als een pioen was ze thuisgekomen van de supermarkt, vertelde een vriendin. Het was er heel druk geweest en het was haar opgevallen dat ze nogal bekeken werd. Pas toen ze met een volle kar aan de kassa stond, werd ze er door een onbekende 
dame discreet op attent gemaakt dat haar bloes wagenwijd openstond.

Tot overmaat van ramp had mijn vriendin net die morgen in allerijl een beha aangetrokken die eigenlijk zijn beste tijd had gehad. Bijna een uur lang had ze dus voor schut gelopen en niemand was haar te hulp geschoten.  

Natuurlijk zijn er leukere zaken om te vertellen tegen uw vriend, een collega of laat staan een wildvreemde dat er iets niet in de haak is. De andere zal zich ongetwijfeld gegeneerd voelen. Dus breng uw boodschap met tact. En ook al is het een grappig gezicht, op uw gelaat mag er geen spoor van een glimlach te zien zijn. Probeer eerst met een oogbeweging de andere erop attent te maken dat zijn kledij ‘niet helemaal in orde is’. Wanneer dat niet lukt, neemt u hem of haar even apart. Zorg er in ieder geval voor 
dat niet nog meer mensen op de hoogte worden gebracht. Hetzelfde geldt voor de rok van een dame die niet helemaal goed zit na een toiletbezoek, een vlek of een ladder in haar kous die ze zelf niet kan zien. 

Bent u moreel verplicht om zoiets te vertellen? Daar zijn natuurlijk 
geen harde regels voor. Maar niemand loopt er graag voor Piet of 
Miet Snot bij.  

Het is ook makkelijker voor een vrouw om aan een andere vrouw te vertellen dat haar kleding meer prijsgeeft dan ze misschien zelf zou willen. Maar wat zegt u aan iemand van wie u hoopt dat hij uw zakenpartner wordt? Of aan een hooggeplaatst persoon? 

Zo herinner ik me uit mijn tijd als televisiejournaliste hoe we ooit toenmalig premier Dehaene filmden tijdens het wandelen. De cameraman zag door zijn lens dat Dehaene – in zijn legendarische haast – de rits van zijn pantalon niet helemaal dichtgemaakt had. 
Toen hij er de premier discreet op attent maakte, zei die lachend: ‘Ha, daar zullen we daar direct iets aan doen, he jong. Merci’. Even discreet trok de excellentie het euvel recht. Niemand heeft er iets van gemerkt. Voor Dehaene was dit soort faits divers geen issue. 

De meeste mensen voelen zich echter gegeneerd als zoiets hen overkomt. We kunnen alleen maar vermoeden hoe Désirée Kogevinas, het Belgische nichtje van de Noorse koning Harald door de grond zakte van schaamte toen ze merkte dat ze de internationale pers had gehaald omdat duidelijk zichtbaar was dat ze op het verjaardagsfeest van haar oom haar beha ‘vergeten’ was. Jammer dat er niemand van de aanwezige royals het lef had gehad om er haar attent op te maken. Op zo’n groots feest moeten toch ook stylisten hebben rondgelopen. Een plaatselijke Jani had het euvel met wat stroken gaffetape zo opgelost. De redactie.be

Credit: Reporters.

Uiteraard was het niet echt slim van de inmiddels wereldberoemde Kogevinas om zonder beha in een flinterdunne jurk deel te nemen aan een officiële balkonscène. Als ‘minor royal’ is ze dit soort toestanden ook niet gewoon. Queen Elizabeth bijvoorbeeld zou zoiets nooit meemaken. Zelfs in haar wilde jaren – voor zover ze die ooit had – zou de Queen zich nooit vertoond hebben in een jurk die ook maar iets tot de verbeelding liet spreken. Haar rokken worden nog altijd met een flinke ijzerdraad in de zoom verstevigd. Het is dan ook geweten dat zij geregeld Kate Middleton tot de orde heeft geroepen toen haar jurken aanleiding gaven tot Marilyniaanse taferelen. Helaas voor de vele fans, Kate heeft zich blijkbaar gewonnen gegeven en verschijnt in almaar veiliger outfits. 

Dat is ook te begrijpen. Een bloesprobleem zoals mijn vriendin is overkomen in de supermarkt, bij Kate zou het dagenlang wereldnieuws zijn.