Wat was ik opgelucht dat ik dit jaar op de 2de nieuwjaarsdag – van thuis uit ‘mocht’ werken. Want geef toe, is er iets vervelender dan die eerste werkdag van het nieuwe jaar waarop er van u verwacht wordt iedereen op het werk te kussen.

Of toch tenminste dat denken we. Heren, u heeft geluk, u hoeft slechts de helft van de werkvloerpopulatie om de hals te vliegen.

Van dames wordt geacht dat ze iedereen ‘embrasseren’. Toegegeven, bij sommige collega’s is dat een minder vervelend karwei dan bij andere. Maar op elke werkplek zijn er kusgrage collega’s die zich speciaal voor deze dag met een extra toef supermarkt-aftershave kusklaar hebben gemaakt voor hun ‘Big Day’. 

Luchtkussen helpt u in zekere mate en is zeker niet onbeleefd, integendeel. Niemand wil lippenstift op zijn wangen. U hoeft hierbij ook geen geluid te maken, het gebaar alleen volstaat. Voor de volledigheid: u begint links te kussen, dan rechts en dan weer links.

Maar de slijmerige HR-chef die zijn of haar kans schoon ziet om eens extra dicht bij u in de buurt te komen, mag u ook gerust met een stijf gestrekte arm begroeten. Dan moet hij of zij al een flinke move maken om u dichterbij te halen. Een verkoudheid voorwenden heeft meestal ook het nodige effect. Al kunt u dat natuurlijk niet elk jaar herhalen.

En bij een nieuwjaarskus hoort natuurlijk de obligate nieuwjaarswens. Natuurlijk wil u iedereen vooral een goede gezondheid wensen. Maar in onze angst voor clichés hebben we nogal eens de neiging om er bij te voegen dat dit klinkt als een cliché. Er is niets cliché aan een goede gezondheid. Dat blijft het hoogste goed voor ‘everyman’.

Op de werkvloer kunt u er misschien nog bij denken ‘en geen burn-out kweken’, maar hou dit wijselijk voor u. Volgens de etiquette mogen we nog de hele maand kaartjes met kerstwensen versturen maar kussen doen we slechts tot 6 januari, Driekoningendag.

Als u echt de dans wil ontspringen, kunt u dus al enkele vroege snipperdagen nemen. Maar als de eerste werkdag van het jaar op een maandag valt, zoals dit jaar het geval was, bent u meteen al een pak gekoesterde snipperdagen kwijt.

Even op de tanden bijten dus… Het is gelukkig maar een keer per jaar Nieuwjaar.