De vastenperiode en zijn hedendaagse varianten zoals Tournée Minérale
en 40 dagen zonder vlees zijn voorbij.

De rest van het jaar zijn de Bourgondiërs weer aan zet. Helaas, voor de geheelonthouders en vegetariërs onder ons breken er weer harde tijden aan. Ze moeten zich weer ‘verantwoorden’. Nochtans zouniemand dat moeten doen. Want wat u zelf niet opgeschept of ingeschonken heeft, hoeft u ook niet te verorberen.

Als u uitgenodigd wordt voor een maaltijd bij vrienden zal een attente gastvrouw of –heer u vooraf vragen of u bepaalde zaken niet kan eten wegens allergieën. Wees hierin heel specifiek en stelvooral gerechten voor die u wel kunt eten. Wie zich om medische
redenen aan een ingewikkeld dieet moet houden, kan eventueel zijn eigen potje meenemen bij vrienden thuis. Als u niet de kansheeft gekregen om uw gastronomische beperkingen te bespreken, hoeft u het ook niet op te eten. Dus voelt u zich zeker niet beschroomdals u past voor de schaaldieren die u ziek kunnen maken.
Maar maak er ook geen topic van aan tafel. Samen eten is in de eerste plaats een sociale gebeurtenis en geen doktersafspraak. Als u gewoon iets niet lust doet u zeker niet moeilijk. Hetzelfde geldt voor een bepaald dieet dat u – al dan niet tijdelijk – volgt zonder dat daar een ernstige reden voor is. Doe dan gewoon alsof er niets aan
de hand is en hanteer uw bestek even intensief als de andere tafelgenoten.
Snijden, snijden en nog eens kleiner snijden is dan de boodschap.
Wedden dat niemand het zal merken. Enkel de gastvrouw of –heer zal na de maaltijd haar vergetelheid opmerken maar u anderzijds dankbaar zijn omdat u er niets
over gezegd heeft.

Op restaurant kunt u uiteraard wel bepaalde voedingsmiddelen mijden. Als u last heeft van voedingsallergieën die niet zo duidelijk herkenbaar zijn zoals gluten of noten, kunt u het best even op voorhand het restaurant hiervan op de hoogte brengen. Dan hebben zij de tijd om eventueel alternatieven voor te stellen of om bepaalde gerechten ‘anders’ te
bereiden.


Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor eten.
George Bernard Shaw – auteur

Hetzelfde geldt wat alcohol betreft. Een gastheer of –vrouw laat zijn gasten de keuze of ze al dan van uw uitgelezen wijnen willen proeven. Voorzie altijd genoeg water aan tafel.
In een klein gezelschap kunt u de gastheer of ober discreet melden dat u geen wijn drinkt. Maar bij een groot gezelschap kan het bedienend personeel dit niet bijhouden.
Zet uw glas nooit ondersteboven op tafel, dat is geen zicht. Leg ook niet uw volle hand op uw glas als de ober langskomt.

Dus laat uw glas vullen en laat het discreet staan. Want toosten tijdens een officieel banket doet u wel met alcohol. Aan tafel speelt alcohol nog altijd een grote rol. Deze traditie stamt uit de tijd dat er geen water werd gedronken omdat dit op veel plaatsen gewoon niet veilig was. Als geheelonthouder heft u dus evengoed uw glas wijn op de gezondheid van de jarige of de eregast. Even nippen van uw glas of doen alsof is dan
meer dan voldoende.

En mag u met de glazen tikken? Op een officieel banket niet. Dan heft u het glas en kijkt u de andere in de ogen. Tijdens een amicaal etentje tikken we wel met de glazen. Dit stamt uit de tijd dat tafelgenoten elkaar nog eens durfden te vergiftigen. Door met de bekers te stoten zodat er wijn of bier van het ene naar het andere glas vloeide, toonden ze aan dat ze enkel goede bedoelingen met elkaar hadden. Met de glazen tikken is dus
een teken van vriendschap en verbondenheid. En laat dit in de eerste plaats de bedoeling zijn van een maaltijd.

Ik heb veel fouten gemaakt in de liefde en daar heb ik spijt van. Maar ik hebnooit spijt gehad van de aardappelen die ik samen met hen gegeten heb.
Nora Ephron – schrijfster

Een reactie achterlaten