De meisjes ontbloten de kuiten. De bouwvakkers hebben na een nare tijd weer iets om naar te fluiten’.

Rijpere lezers kunnen het liedje ‘Daar is de lente, daar is de zon’ van Jan De Wilde zo meezingen.

Helaas zijn het niet enkel de meisjes die luchtiger kleren aantrekken wanneer het warmer wordt.

Spaghettibandjes op rood verbrande huiden, lange teennagels in stapsandalen, shorts boven behaarde herenbenen, weelderige tattoos die uit kleurrijke ‘marcelletjes’ puilen, royaal voorziene dames die bijzonder vrijgevig zijn met hun inkijk. U kunt de 
lijst zo aanvullen. Als inwoner van de Brugse binnenstad kijk ik vaak mijn ogen uit bij het aanschouwen van al het bloot dat toeristen menen te moeten prijsgeven.

Onze prachtige historische steden worden in de zomer
ontsierd door dames en heren in ‘campingsmokings’, 
zoals hoffelijkheidsspecialist Kurt Van Eeghem ze treffend 
beschrijft.

Veel mensen hebben bij warm weer de neiging om zo veel mogelijk uit te trekken, wat niet noodzakelijk voor verkoeling zorgt. Laat aangename temperaturen dus geen alibi zijn om onverzorgd naar buiten te komen. Inwoners van warmere landen, zoals Spanjaarden, zullen zich nooit in short vertonen of nog erger – in bloot bovenlijf.

Shorts en spaghettibandjes horen thuis op het kampeerterrein, aan het strand of in uw tuin. Een dame in short oogt op geen enkele leeftijd elegant en wie staat er te springen voor behaarde herenbenen en knoestige tenen? Uw collega of werkgever mag 
een kinky kantje hebben en er een originele tattoo op nahouden. Zolang we die niet hoeven te zien, is er niets aan de hand.

En wat draagt u tijdens zomerse feesten? ‘Beach casual’ is de enige dresscode waarbij u in short en hemdje kunt verschijnen. Maar met ‘beach’ wordt dan ook letterlijk het strand bedoeld. Daar is een marcelletje ideaal, net als sandalen zonder sokken. Wie uitgenodigd wordt op pakweg een barbecue, bedekt wel zijn benen. De enigen die bij valavond blote benen appreciëren zijn muggen.

Vooral bij een grootser feest zoals een huwelijk houdt u het ‘gekleed’. Heren, hoe warm het ook is in de feestzaal: uw jasje trekt u niet uit. Al is het maar om uw tafelgenoten uw zweetkringen te besparen. Dames, ook al is de slogan van uw partner: hoe minder aan hoe beter, hou dit in de intimiteit.

En onderschat vooral de kracht van de suggestie niet. Blote schouders boven een cocktailjurk ogen prachtig bij een avondfeest met gedempt licht. Overdag draagt u een jasje of drapeert u een sjaal, zeker bij officiële plechtigheden. Volgens de aloude etiquette draagt een dame nylon kousen totdat het buiten 27 graden warm is. Tegenwoordig hoeft het natuurlijk allemaal niet meer zo strikt en u weet zelf het best wanneer wat kan en bij welke officiële gelegenheid.

Maar laat dit voor deze zomer alvast uw motto zijn: 
‘Kleren aanhouden is een teken van respect voor uw omgeving’.