Wat doet u met Valentijn? …

Wedden dat u deze indiscrete vraag deze dagen ook ontelbare keren hoort. U zult maar net alleenstaande zijn ofwel nog als koppel samenleven maar niet meer in een relatie van die aarddat dit nog gevierd moet worden. Maar willen of niet, op 14 februari 
wordt er van u verwacht aan de liefde te denken.

Het is de Heilige Valentijn aan wie we dit dubieus gebruik te danken hebben, een Romeins priester uit de 3de eeuw voor Christus. Keizer Claudius had huwelijken verboden omdat hij vond dat getrouwde mannen slechte soldaten waren. Priester Valentijn hielp de verliefde koppels door hen in het geheim wel te laten huwen. Toen dit aan het licht kwam, vloog  de priester de gevangenis in. Aangestoken door het liefdesvuur dat hij overal  rond zich zag, werd hij zelf verliefd op de dochter van de gevangenisbewaker. Op de dag van zijn executie – 14 februari – stuurde hij haar een afscheidskaartje met daarop: ‘Vanwege je Valentijn’.

Het was pas in het midden van de 18de eeuw dat Valentijns gebruik om op 14 februari een kaartje of bloemen te sturen naar een geliefde gemeengoed werd. Dit waren eerst nog handgeschreven boodschappen. Pas vanaf 1913 begon de Amerikaanse firma Hallmark met de massaproductie van zogenoemde  ‘Valentijnskaartjes’ vol strikjes en hartjes. Tegenwoordig gaan er om en bij het miljard kaartjes in de bus en dan spreken we nog niet over de miljarden sms’en.

Spannend is het natuurlijk om een anoniem kaartje in de bus te krijgen. Dit gebruik dateert uit de Victoriaanse periode. Liefdeskaartjes met namen zouden ongeluk brengen, meenden de Victorianen. Zij begonnen ook met de trend om rozen te schenken, de lievelingsbloem van Venus, de god van de liefde.

Let erop dat u een oneven aantal bloemen koopt. De kleur heeft ook een symbolische waarde: wit staat voor onschuld, naïviteit maar ook voor hoop. Rode bloemen betekenen ambitie, kracht en passie. Wat is veelzeggender dan rode rozen? Blauwe bloemen staan voor wijsheid, zuivere en platonische liefde. Schenk een jonge dame veeleer een lichtgekleurd boeket. Romantischer is echter een dichtbundel of een veelzeggend boek. Anderen geven Valentijnssleutels, een teken dat de andere uw hart mag openmaken.

Op Valentijnsdag gaan er kilo’s oesters over de toonbank, een vermeend afrodisiacum. Wie geen oesters lust, kan gaan voor een pizza in de vorm van een hartje. En wat als u momenteel geen partner heeft? Blijf dan zeker niet thuis kniezen. Op de datingapp Tinder vindt u ongetwijfeld een lotgenoot die graag met u zal dineren. Spreek dan wel vooral af dat u niet meteen bijbedoelingen heeft. En wie betaalt? Diegene die uitgenodigd heeft, zoals anders natuurlijk. Vrouwen zijn op dat vlak al lang geëmancipeerd.

Voor wie al langer in een relatie zit, kan Valentijn de gelegenheid zijn  om een ring boven te halen. Dat hoeft daarom geen verlovingsring te zijn. Parels bijvoorbeeld brengen bescherming en zijn het symbool om de liefdesbanden aan te halen.

Valentijnsdag is ook dé dag bij uitstek om uw geliefde ten huwelijk te vragen. Op het internet ziet u de meest originele en/of misplaatste manieren waarop mannen de vrouw van hun leven willen imponeren. Maar zelfs na een flashmob van een halve stad of een aanzoek rechtstreeks op televisie voor miljoenen kijkers, gebeurt het al eens dat een gewenste bruid doodleuk ‘neen’ zegt. Een trouwlustige man zou moeten weten dat hij eerst beter even discreet polst of de dame in kwestie dezelfde toekomstplannen heeft.

Sommige dames vragen een man ten huwelijk. Dat is inmiddels een gebruik geworden op die extra dag in februari van een schrikkeljaar. Ter informatie: de volgende schrikkeljaren zijn 2020, 2024, 2028, enz. Vrouwen hoeven dan wel niet door de knieën te gaan, ook zij kunnen ineens hun geliefde diep in de ogen kijken en een ring tevoorschijn toveren. Maar ook voor dames geldt: wees eerst zeker dat hij ook werkelijk ‘ja’ zal zeggen. 
In een relatie die nog relatief jong is of wanneer er geregeld ruzie wordt gemaakt, is het onwaarschijnlijk dat de andere snel zal toehappen, enkel en alleen omdat het Valentijn is.

Een reactie achterlaten