Vanmorgen voelde u al verdachte rillingen toen u onder de douche stond. En inderdaad, het is zover. U zit op kantoor te snotteren en te niezen.

Hoeveel vitamines of Echinacea tabletten u preventief ook genomen heeft, sommige virussen kennen geen etiquette. ‘De griep is zeker nog enkele weken in het land’ weet griepcommissaris Van Ranst en ook de piek van keelontstekingen en zware verkoudheden blijft nog even aan.

In bepaalde beroepsgroepen is het de normaalste zaak van de wereld om thuis te blijven als we ziek zijn. Maar laten we eerlijk zijn, dit soort jobs zijn niet dik bezaaid. De kans is reëel dat er geen denken aan is dat u zich bij een verkoudheid of een mild griepje kan overgeven aan een stapel dekens en een familieverpakking thee.

In de Verenigde Staten is het absoluut not done om in zo’n geval te gaan werken. Bij ons wordt daar net anders over gedacht, met als gevolg dat u trager geneest en al eens anderen besmet. Als u met een veelvoud aan florerende bacteriën moet gaan werken, probeer dan zo min mogelijk anderen aan te raken. Zeg erbij waarom u geen hand geeft of kust. Uw neus snuiten doet u zo discreet mogelijk en wanneer u niest, hoeft het meubilair niet te trillen. Bedek uw mond en neus, draai uw hoofd opzij en excuseer u. De andere zegt niets. Het traditionele ‘Gezondheid!’ is misschien sympathiek, maar vestigt nog meer aandacht op het ongemak. Voor hoesten geldt hetzelfde. Uiteraard kijkt u nooit naar het resultaat in uw zakdoek.

En wat bij intestinale problemen, dé boeman onder de banale ziektes? Erover praten kunt u niet. Alleen zal iedereen het wel merken als u de vergadering twee keer moet verlaten en vrij bleekjes terug naar uw plaats komt. 
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel viel in 2002 tweemaal flauw tijdens de opname van een groepsfoto met zijn NAVO-collega’s in IJsland. Er werd daarop beslist om de fotosessie toch te laten doorgaan, terwijl Michel iets verderop op de grond lag. De minister leed aan oververmoeidheid, gecombineerd met een darminfectie. Vanuit het ziekenhuis waarnaar hij in allerijl was gebracht, beloofde Michel aan toenmalig premier Verhofstadt dat zijn reisschema niet in het gedrang zou komen. En inderdaad, een paar uren later was hij al weer op de been. 
President George Bush sr. overkwam ooit nog erger tijdens een staatsbezoek aan Japan in 1992. Nadat hij al de hele dag gevochten had tegen buikgriep werd hij ‘s avonds nog verwacht op een staatsbanket. De beelden van een kotsende Bush aan tafel werden rechtstreeks uitgezonden op de Amerikaanse én de Japanse televisie en hebben hem nog de rest van zijn leven achtervolgd.

Uitzieken in uw eigen sofa: het zou een basisrecht moeten zijn, net als uw collega’s het recht hebben om niet met uw virussen in aanraking te moeten komen.