De zon schijnt, de vogels fluiten om het hardst om een nieuwe partner te 
verleiden. Kortom, de lente is in het land en wij mensen trekken weer luchtige 
kleren aan. En laten we eerlijk zijn, de gedachte aan de komende zwoele nachten 
inspireert ook ons gemoed.


Au printemps au printemps. Et mon coeur et ton coeur sont repeints
au vin blanc. 
Jacques Brel (1929-1978)

Heel vaak komen met de lente ook de vlinders in onze buik. We worden verliefd en willen nader kennis maken met de man of vrouw die ons zint. Maar dat doen we het best bedachtzaam. Niet iedereen heeft evenveel talent om het andere – of hetzelfde – geslacht het hof te maken. Flirten is een kunst die met de nodige savoir-faire moet gebeuren. 

Vroeger was het voor een vrouw not done om een man proberen teversieren. Mannen waren de jagers en vrouwen de prooi. Hoewel, al sinds mensenheugenis ‘laten’ vrouwen zich veroveren. Tegenwoordig nemen meer en meer dames duidelijk zélf het heft in eigen handen. Daar nemen nog weinig heren aanstoot aan, integendeel. 

Als u interesse heeft in iemand, probeert u eerst aan te voelen of de gevoelens wederzijds zijn. Als u merkt dat dit niet zo is, staak dan meteen uw pogingen. Zit het wel goed, dan kunt u tot actie overgaan en uw interesseobject uitnodigen voor een date. 

The Golden Age of dating is not over. No, it has just begun. 
Confucius (551 v. Chr. – 479 v.Chr.)


Wie uitnodigt, neemt de organisatie in handen en stelt een concrete afspraak voor op een welbepaalde dag op een welbepaalde plaats. U zorgt voor drie elementen in uw voorstel: verstrooiing, eten en affectie. Een hapje gaan eten is en blijft de klassieker. Ook heel aardig: samen naar het theater of de bioscoop gaan en napraten bij een glas. Na een concert of film hebt u alvast een perfect gespreksonderwerp om het ijs te breken. 
Wie sportief is aangelegd en dat ook zoekt in zijn eventuele partner, vervangt het theater door een sportief event. 

En wat doet u als u uitgenodigd wordt en merkt dat er ‘meer’ achter zit? Als u wel degelijk zin heeft in een afspraak maar op de voorgestelde datum niet vrij bent, vraagt u meteen of het ook een andere keer kan. Wie echt niet gecharmeerd is door de man of vrouw in kwestie, is daar meteen ook duidelijk over, zonder het met zoveel woorden te zeggen: “Dat is vriendelijk van u om mij uit te nodigen, maar ik heb het de laatste tijd zo druk.” Verzin nooit een andere afspraak voor die dag. Zoiets komt toch uit, en de 
andere blijft bovendien aandringen. 

Nog dit: wie uitnodigt, betaalt – ongeacht of u man of vrouw bent. De andere kan tijdens de afspraak meteen een nieuwe afspraak voorstellen die hij of zij dan voor zijn rekening neemt. Hoe meer dates u heeft met die persoon, hoe kleiner het aandeel ‘verstrooiing’ zal worden en hoe groter het aandeel ‘affectie’. Maar blijf op uw hoede en doe het liever langzaamaan. U weet dat de vonk in dit stadium nog kan uitdoven. 

Een nieuwe relatie beginnen is altijd een spannende en bijzonder boeiende periode. Niet voor niets hebben we dan zoveel adrenaline dat we amper slaap nodig hebben en nauwelijks een hap door de keel krijgen. Maar wees niet gehaast. Deze charmante periode van ‘aftasten’ kan nooit meer overgedaan worden. Ook geëmancipeerde dames zullen in dit stadium even afwachten. Speel hard to get maar ook niet té, anders denkt de andere mogelijk dat u geen interesse heeft of dat u een koude kikker bent. 

Als u niet wil wachten tot er zomaar een potentiële nieuwe partner aan uw deur klopt, gaat u beter zelf op zoek. Gelukkig hoeft u tegenwoordig niet meer nachtenlang uit te gaan op zoek naar een geschikte kandidaat. Dankzij relatiebureaus en datingsites verloopt dit allemaal een stuk comfortabeler. Met een erkend relatiebureau weet u waar u aan toe bent. De kandidaten worden uitgebreid geïnterviewd en ook gescreend. Datingsites zijn heel wat goedkoper, maar ook avontuurlijker. In het virtuele flirten gelden uiteraard andere regels. Daar gaan we in een volgende blogpost graag op in. 

‘De liefde is de toestand waarin de mens de dingen het meest ziet zoals ze 
niet zijn.’ 
Friedrich Nietzsche (1844-1900)