‘Etiquette is flirten voor gevorderden’, zegt de Nederlandse etiquettespecialist Roel Wolbrink.

Hoewel niet iedereen tuk is op vakkundig geslijm, kan het geen kwaad om hoffelijk of kwistig met complimenten te zijn, zeker op 1 maart, ‘Complimentendag’. Voor kinderen zijn aanmoedigingen broodnodig voor hun ontwikkeling. Maar ook volwassenen doet het deugd om af en toe een pluim te krijgen, zeker op de werkvloer. Het wordt ervaren als een bevestiging van eigenwaarde. Uiteraard is complimenten strooien ook een kwestie van keuzes maken. Uw neven- of ondergeschikte zal ze sneller krijgen dan uw baas. Hoewel, bazen verdienen soms ook een compliment en horen dat even graag. Maar overdrijf er niet mee. De titel ‘bazenpoeper’ wil u niet binnenrijven.

Ik kan twee maanden leven van een goed compliment.
Mark Twain, Amerikaans schrijver (1835-1910)

Als werkgever kunt u uw medewerkers niet genoeg complimenteren. Hierdoor voelen mensen zich goed en worden ze productiever. Een groep die zijn best heeft gedaan, mag als groep een compliment krijgen. Als het een enkele werknemer betreft, doet u dit beter apart. Hoe u hen een compliment geeft, hangt van uw stijl af: het kan schriftelijk of mondeling.

Zet uzelf echter nooit in de bloemetjes. Het is aan anderen om te beslissen of u een compliment waard bent. En hengel ook niet naar complimentjes. De chef van een restaurant vraagt dus beter ‘of alles naar wens is’ in plaats van ‘Is het lekker?’.

Natuurlijk is het veiliger om als heer een compliment te geven over de prestaties van een dame dan over haar uiterlijk. Maar geen enkele dame is ongevoelig voor een goed gekozen – niet persoonlijke – opmerking van een stijlvolle heer. Sommige heren hebben zelf wat aanmoediging nodig. Anders grijpen ze elke dag naar dat saaie hemd en die verbeeldingsloze das. Krijgt u zelf een compliment, zeg dan ‘Dank u’ met een kamerbrede glimlach. Dat u dit beeldig jurkje voor slechts 10 euro op de kop heeft kunnen tikken, hoeft echt niemand te weten.

Wees wel realistisch met uw complimenten en zeg bijvoorbeeld niet aan een zieke dat hij of zij er zo goed uitziet. Deze man of vrouw heeft bijvoorbeeld wel een leuk kapsel. Met een beetje verbeelding vindt u altijd wel iets.

‘Als u complimenten krijgt omdat u er zo jong uitziet, mag u er zeker van zijn dat ze u oud beginnen te vinden’
Victor Hugo, Frans schrijver en dichter’ (1802-1885)

En hoeft het gezegd, beperk uw complimentenregen niet tot de 1ste maart. Wees morgen de eerste om er opnieuw tegenaan te gaan.

Een reactie achterlaten