Een zakelijke receptie wordt niet georganiseerd om met zijn allen een gezellig onderonsje te beleven, dit in tegenstelling tot een privéreceptie. Er moet vooral genetwerkt worden.

Het tegenovergestelde van netwerken is ‘Niet Werken’
Anoniem

Op een receptie wordt u bij het binnenkomen meestal begroet door de gastvrouw of –heer. Die stelt op zijn beurt de eventuele eregast voor, die rechts van hem of haar staat. Om opstoppingen te voorkomen staan zij niet in de gang, maar in een ruime kamer
of hal. Het is niet de bedoeling dat u als gast een gesprek begint, er komen nog mensen na u. Als gast slaat u het begroeten niet over. Als u te laat komt op een receptie of event en de gastheer of –vrouw bevindt zich al tussen het publiek, dan gaat u in de eerste plaats hem of haar opzoeken. Als u vertrekt hoeft u niet meer te groeten, tenzij u hem of toevallig tegenkomt.

Hoeft het gezegd, het kan niet de bedoeling zijn dat u zich ongegeneerd op de drank stort, hoeveel alcohol er ook voorradig is. Laat twee glazenhet maximum zijn. Het is evenmin de bedoeling dat we ons als een uitgehongerde leeuw aan de hapjes tegoed doen. Praten met een volle mond kan bovendien een onsmakelijk tafereel opleveren. Vooral voor dames zijn de hapjes vaak een gedoe. U heeft een glas in uw hand, een handtas, u wil ietsnuttigen en moet ook mensen begroeten. Gruwel!
Hou daarom uw glas in uw linkerhand, zodat u met de andere hand kunt groeten of een hapje nemen. Ervaren bediening zal erop toezien dat er voldoende tafels staan, zodat u zich kunt ontdoen vanuw bord of papiertje. De lepel waar het hapje op lag, kan u op tafel
leggen.

Als gastheer of –vrouw uw gasten aan elkaar voorstellen is op een grote bijeenkomst een ingewikkeld gebeuren. Als er ook nog eens hoge gasten voorgesteld moeten worden, maakt u het best extra uw huiswerk. De basisregel blijft: lager wordt aan hoger
voorgesteld. Net zoals in de sociale sfeer is ‘zichzelf voorstellen’ oké. Zakenlui wisselen doorgaans visitekaartjes uit. Bekijk elkaars kaartje zorgvuldig en wees gul met uw kaartjes. Bij buitenlandse gasten probeert u zich zoveel mogelijk aan te passen aan de taal van uw gesprekspartner, ook al beheerst u de taal niet echt. Hij of zij zal
wellicht zelf voorstellen om te switchen naar een taal die beide partijen spreken: Engels of Frans.

Succesvolle professionals proberen zo veel mogelijk te netwerken.
De anderen zoeken een job’.
Robert Kiyosaki (°1947), auteur

Hoe vaak u het ook doet, niemand vindt het écht leuk om alleen naar een receptie te gaan. Soms is de gastvrouw of –heer even zoek, of niet aangeduid en dan loopt u flagrant verloren. U heeft van kleins af geleerd nooit met vreemden te praten, maar in
een hoekje met een drankje blijven staan is geen optie. Een receptie staat is een opportuniteit om elkaar te leren kennen. Zeg goeiedag aan iedereen die u in de ogen kijkt. Als u vriendelijk bent, komt u toegankelijker over. Ga gerust ook dichterbij een grotere groep staan, zodat u wordt opgemerkt. Of zoek iemand uit die ook alleen staat.
Spreek die aan met een ongevaarlijke dooddoener (het weer, de locatie) en het ijs is meteen gebroken.

Als u absoluut géén tijd wil verliezen, stap dan rechtstreeks op de persoon af die u wil leren kennen en zeg: ‘Ik denk dat wij elkaar nog niet ontmoet hebben’. Check wel even of die persoon op dat moment niet in een intiem gesprek is verwikkeld of aan het praten
met een hoogstaande figuur. Wil u een gesprek beleefd beëindigen en naar een andere gast gaan? Laat dan even een stilte vallen en zeg: ‘Het spijt me, maar ik moet absoluut ook… gaan begroeten.’


‘Iedereen kan praten, maar niet iedereen weet wat te zeggen’.
Rafaa Khiari

Op een event worden er geen deals gesloten. Oefen dus uw vaardigheden op het vlak van smalltalk. Het is belangrijker dan u zou vermoeden en u kunt er zich écht in bekwamen. Bekijk net voor u binnenkomt bijvoorbeeld nog even uw twitterberichten. De kans is groot dat u met een nieuw – en ongevaarlijk – actueel weetje
indruk kunt maken.

Op de hoogte zijn van deze onderwerpen kan ook altijd van pas komen:
sport
muziek
film
internationale gebeurtenissen

Wil u het professioneel aanpakken, dan kan het gaan over nieuwe ontwikkelingen in uw vakgebied. Absoluut te mijden zijn deze heikele thema’s:
partijpolitiek
godsdienst
geld
familieaangelegenheden
ziekten
seks
uw kinderen

Als u weet wie u gaat ontmoeten, is het handig om op voorhand naar het LinkedIn- of Facebookprofiel van de persoon in kwestie te kijken. U vindt er soms nuttige info en handige aanknopingspunten voor dé ultieme babbel.

Een reactie achterlaten