Het is lente, tijd van overgangsrituelen zoals communiefeesten,
lentefeesten en bruiloften.

Maar als u weet dat een op de vijf kinderen in ons land gescheiden ouders heeft, is het ook logisch dat deze bijeenkomsten vaak een mijnenveld van mogelijke familieproblemen zijn. Het ligt voor de hand dat ex-partners zelden elkaars beste vrienden zijn. En ook al is de scheiding vlot verlopen, alleen al uit respect voor uw ex en voor eventuele nieuwe partners hoedt u zich er voor om elkaar nog voor de voeten te lopen. De Britse etiquettegoeroe John Morgan schreef enkele feesttips voor nieuw samengestelde gezinnen.

Als gaat het om de kinderen uit een vroegere relatie, zet u uw eigen gevoelens aan de kant. Dat geldt zeker voor feesten die niet kunnen worden overgedaan, zoals een plechtigheid rond een overgangsritueel. Daar horen hun ouders bij. En een kind heeft maar één biologische vader en moeder.

Tijdens de plechtigheid rond een communiefeest of een lentefeest zouden de ouders naast elkaar moeten zitten, zonder de nieuwe partners.

Hiermee doet u niet alleen uw kind maar ook de inrichtende scholen of andere organisatoren een groot plezier. Gescheiden ouders, die niet meer ‘on speaking terms’ zijn, kunnen na de plechtigheid twee feesten geven. Maar voor de meeste kinderen is er geen mooier feest denkbaar dan met hun hele familie samen. Daarbij wordt het verleden even aan de kant gezet en wordt er enkel over positieve dingen gesproken, ook als er wat gedronken is. Dit geldt zeker voor een huwelijk.

Een bruid en bruidegom kunnen moeilijk verschillende feesten organiseren, enkel omdat hun ouders gescheiden zijn.

Ook al zijn de ouders al jaren uit elkaar en werden er rond hen totaal andere families gevormd, bij een bruiloft wordt teruggegrepen naar het biologische kerngezin. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk.

De vader en moeder van het kind nodigen samen uit en verwelkomen samen de gasten. Deze ‘hereniging’ is voor de meeste ex-partners niet vanzelfsprekend. Maar het is en blijft immers uw beider kind dat trouwt. Op zijn mooiste dag mag uw kind niet nog eens geconfronteerd worden met de keuzes die zijn ouders gemaakt hebben en waar het meestal ook zelf onder geleden heeft.

Ook aan de bruidstafel zouden de biologische ouders weer dicht bij elkaar moeten zitten. Welke plaats de plusouders krijgen, daar beslist het feestvarken zelf over. Want vaak hebben plusvaders en -moeders het kind voor een groot deel mee opgevoed. Op traditionele huwelijken komen na de maaltijd de ouders van de bruid en bruidegom op de dansvloer. Op dat moment worden de huidige familierelaties weer duidelijk gemaakt.

Ex-partners hoeven – gelukkig – niet meer met elkaar te dansen. 

Maar wedden dat het bruidspaar dat niet eens meer opmerkt. En dat is maar goed ook. Zij hebben op dat moment wellicht pas  voor het eerst die dag tijd voor elkaar. En waar ze zeker  niet aan mogen denken, is dat de statistische kans dat ze over enkele jaren met diezelfde problemen te kampen krijgen tegenwoordig meer dan 30 % is. Als gescheiden ouder heeft u hen dan tenminste nog meegegeven dat hun geluk belangrijker is dan uw gevoelens die dag. 

Benieuwd hoe bij u dit soort gevoelige familiesituaties worden 
aangepakt. 

Een reactie achterlaten