De boeken
Digitale etiquette
Digitale etiquette- Brigitte Balfoort en Max Dedulle
Beleefd groeten, met de juiste vork eten en een oudere dame laten voorgaan.
Dit is lang ons idee geweest over ‘etiquette’. Vandaag leven we grotendeels in een virtuele wereld zonder duidelijke regels.
Wanneer moeten we die mail beantwoorden? Wat zijn de omgangsregels als het gaat om online samenwerken met collega’s? Hoe reageren we als we via Facebook een overlijdensbericht ontvangen? En ja, hoe gaan we digitaal daten met de bedoeling elkaar uiteindelijk toch echt te ontmoeten?
Over deze 1001 dagelijkse dilemma’s hebben etiquetteconsultant Brigitte Balfoort en digitaal expert Max Dedulle zich uitgebreid geïnformeerd.
Het resultaat is een praktische handleiding om met zijnallen ook dezelfde digitale taal te spreken.
Met praktische tips voor ouders en een apart boekje voor kinderen
Oma, mama zegt dat jij een seut bent.’Tja, het is thuis dat een kind het goede voorbeeld moet krijgen…
We investeren fortuinen in de opleiding van onze kinderen, maar even belangrijk als diploma’s zijn ‘goede manieren’. Die kosten niets en je krijgt er zoveel voor terug, je leven lang. Maar hoe leert u een kind de finesses van de etiquette aan en op welke leeftijd?
In ‘De etiquettebijbel voor kinderen’ helpt experte Brigitte Balfoort het jonge geweld en hun omgeving hierbij een handje met twee aparte boeken: een boek op kindermaat en een handleiding voor de opvoeders.
Wedden dat uw kind straks u uitdaagt om samen naar een ‘echt’ restaurant te gaan?
De Etiquettebijbel voor Kinderen
De etiquettebijbel
Weet u nog hoe het hoort? Veel ouderwetse etiquetteregels hebben ondertussen afgedaan, maar er zijn er ook weer nieuwe ingevoerd.
Wanneer beantwoordt u bijvoorbeeld een e-mail?
Mag u echt niet ‘smakelijk’ zeggen voor de maaltijd?
En hoe hoffelijk mogen heren zijn tegenover geëmancipeerde dames?
Journaliste en royaltywatcher Brigitte Balfoort maakt u wegwijs in de wereld
van de hedendaagse omgangsvormen.
Zij heeft stijl. Een klassedames wordt alleen maar beter met de leeftijd.
Een van de mooiste complimenten die een vrouw kan krijgen,
is dat ze een klassedame is. Klassedames van vandaag staan met beide voeten in de wereld. Zij kennen de etiquetteregels, uiteraard.
Ze letten er ook op om elegant en verzorgd door het leven te gaan.
Maar ze staan vooral hun mannetje en zijn niet afhankelijk van hun eega’s, als ze die al nodig hebben. Voor de liefde wel natuurlijk.
Deze dames genieten op elk vlak met volle teugen van al het moois dat het leven te bieden heeft.Echte klassedames laten zich niet leiden door de dictatuur van ‘jong en vluchtig’.
Ze laten zich geen facelift opdringen en leven niet met hun blik op de weegschaal. Ze hebben zoveel meer te bieden dan hun jongere seksegenoten: stijl en ervaring, zelfzekerheid en zelfs een flinke dosis lef.
Zij heeft stijl biedt tal van tips om zelf als klassedame door het leven te gaan, ongeacht leeftijd, sociale stand of bankrekening.
Klasse heeft immers niets te maken met trends of geld maar alles met stijl en de keuzes die je maakt in het leven.
En hoeft het gezegd? Een klassedame wordt alleen maar beter met de leeftijd.
Zij heeft stijl
Koningin Fabiola
Koningin Fabiola – Het eeuwige meisje, 1928-2014
BRIGITTE BALFOORT, JORIS DE VOOGT
Koningin-weduwe Fabiola had de reputatie saai en hyperreligieus te zijn. Dat laatste klopte: zelfs paus Johannes Paulus II deed al zijn petje af voor haar diepe geloof. Maar saai?
Koningin Fabiola was de laatste jaren voor haar overlijden levendiger dan ooit,
zelfs een tikkeltje frivool. Haar hele leven combineerde deze eigenzinnige vrouw een vurig Spaans temperament en een sociale bewogenheid met een grote levensvreugde.
Zelfs na de dood van koning Boudewijn bleef deze feministe avant la lettre de mensen entertainen. Gesterkt door die ene grote zekerheid: het afscheid van haar geliefde man was maar tijdelijk.
Het boek KONINGIN FABIOLA bevat tientallen interviews met oud-medewerkers,
toppolitici en andere ‘kroongetuigen’. Het gaat de hete hangijzers niet uit de weg,
maar leert ons vooral een andere Fabiola kennen.
Van Louise-Marie tot Mathilde
De koninginnen van België
Brigitte Balfoort,Misjoe Verleyen, Mark Van den Wijngaert, Lieve Beullens.
Louise-Marie, Marie-Henriette, Elisabeth, Astrid, Fabiola, Paola, Mathilde…We kennen misschien wel de namen van de Belgische koninginnen, maar weten we ook wie ze werkelijk waren? Vrome verhalen die over hen werden overgeleverd, gaven sommige koninginnen buitengewone tot sprookjesachtige gestalten.
De auteurs van dit boek doorprikken die mythes en gaan op zoek naar hun echte leven. Over de functie van de vrouw van de koning staat in de grondwet niets vermeld. Koninginnen worden verondersteld braaf in de schaduw van de vorst te leven en de erfelijke monarchie voort te zetten. Toch bleven alleen de eerste twee Belgische koninginnen op de achtergrond,maar met Elisabeth – ‘de rode koningin’ -veranderde dat.
Wie zijn deze vrouwen? Wat is hun familiale achtergrond?
Hoe zijn ze de echtgenote van de kroonprins of van de koning geworden? Hoe vullen ze hun taak in?
Al deze vragen krijgen een antwoord via zeven waarheidsgetrouwe portretten van vrouwen die mee de geschiedenis van de Belgische monarchie hebben bepaald.
Van Louise-Marie tot Mathilde
Koning Filip - De biografie
België heeft na twintig jaar een nieuwe koning, Filip. Wie is hij? Wie zijn de ‘makers’ van de nieuwe koning? Welke vorming heeft hij gekregen en hoe is hij op het koningschap voorbereid? En zal hij de hoge standaard van zijn oom Boudewijn of zijn vader Albert II als voorbeeld nemen?
Wie zijn zijn raadgevers en welke invloed hebben zij?
En wat zal de rol zijn van zijn vrouw, koningin Mathilde?
Intimi, voormalige medewerkers van het Hof en politici praten onomwonden over de moeilijke jeugd van Filip en over zijn lange stage als troonopvolger. Filip heeft geen feilloos parcours gereden en heeft daardoor vaak moeten horen dat hij ‘ongeschikt’ voor het koningschap was, maar is dat wel zo? De getuigenissen werpen een nieuw licht op zijn persoon.
Koning Filip. De biografie onthult tal van nieuwe feiten over zijn opvoeding, schooltijd, studentenleven, vriendinnen, zijn kennismaking met Mathilde, zijn voortvarende politieke uitspraken, de economische handelsmissies die hij leidde, en nog veel meer.
Op basis van tientallen interviews reconstrueren Barend Leyts, Brigitte Balfoort & Mark Van den Wijngaert hoe de kroonprins zich met vallen en opstaan ontwikkeld heeft tot koning Filip.
Brigitte Balfoort
Linkeroever Uitgervers NV – Paperback
Op 20 januari 2013 viert prinses Mathilde haar veertigste verjaardag. En wellicht begint voor haar binnenkort ook een nieuw leven als zevende koningin van België.
Door haar inzet, haar intelligentie en het gemak waarmee ze omgaat met mensen van allerlei slag, wordt ze ongetwijfeld de meest populaire koningin die België ooit gekend heeft.
Journaliste Brigitte Balfoort volgt de prinses al sinds haar intrede aan het Belgische hof in de herfst van 1999.
Nog nooit kon ze haar op enige onvolkomenheid of faux pas betrappen. Tientallen ingewijden vertellen haar hetzelfde verhaal.
Heeft Mathilde dan geen enkel negatief puntje?
Prinses Mathilde, De Eerste Veertig Jaren
Zijn wij de koning te rijk?
Segers Veerle, Van den Wijngaert Mark , Matthijs Herman ,Maddens Bart , Balfoort Brigitte.
De afgelopen weken kwam ons koningshuis niet altijd positief in de media. In 2013 staat koning Albert II 20 jaar aan het hoofd van onze Belgische monarchie. Een troonopvolging lijkt niet ver af. Het perfecte moment om onze staatsvorm eens onder de loep te nemen.
In Zijn wij de koning te rijk? wordt de rol en relevantie van het instituut ‘koning’ kritisch bekeken. Veerle Segers (i.s.m. Geert Hoste), Mark van den Wijngaert, Herman Matthijs, Bart Maddens en Brigitte Balfoort analyseren elk vanuit hun eigen specialisatie de functie van het Belgische koningshuis. Ze kaarten zowel het historische kader van ons staatsbestel, als de kostprijs en politieke rol aan.
Het boek werpt een licht op de idolatrie voor het koningshuis en de rol van humoristen, conferenciers en cartoonisten in het publieke imago van onze vorsten.
Interessant voor iedereen die zich al wel eens heeft afgevraagd wat onze monarchie betekent voor de Belg.
Brigitte Balfoort en Joris De Voogt
Koningin-weduwe Fabiola heeft de reputatie saai en hyperreligieus te zijn. Dat laatste klopt: zelfs de paus deed al zijn petje af voor haar diepe geloof. Maar saai? Koningin Fabiola is de laatste jaren levendiger dan ooit, zelfs een tikkeltje frivool.
Ook in haar jeugd stond ze al bekend om haar vrolijkheid en levenslust. Al heel haar leven combineert ze een vurig Spaans temperament met een grote sociale bewogenheid.
Levensvreugde kenmerkt deze eigenzinnige vrouw, die soms zelfs een feministe avant la lettre was. Vijftien jaar na de dood van koning Boudewijn blijft ze mensen entertainen. Gesterkt door die ene grote zekerheid: het afscheid van haar geliefde man is maar tijdelijk.
In ‘Koningin Fabiola, een meisje van 80’ brengen tientallen interviews met oud-medewerkers, toppolitici en andere ‘kroongetuigen’ nooit eerder gepubliceerde anekdoten en weetjes aan het licht.
Het boek gaat de hete hangijzers zeker niet uit de weg,
maar het leert ons vooral een andere Fabiola kennen.
Haar persoonlijkheid en haar leven tonen een intrigerende mengeling van geluk, tragiek, ernst en humor.
Koningin Fabiola, een meisje van 80
Kroonprins Filip
Brigitte Balfoort, Barend Leyts en Mark Van den Wijngaert
Houtekiet, 2007. Ed./Druk: 2. Paperback. Pp: 240.
In de geschiedenis van de monarchie hebben de kroonprinsen vrijwel nooit kritiek uitgelokt. Dat is wel anders met prins Filip.
Sommige bedrijfsleiders hebben bezwaren tegen de manier waarop hij handelsmissies in het buitenland leidt, politici ergeren zich blauw aan Filips onbesuisde politieke uitspraken en de pers portretteert hem graag als een stoethaspel. Wat zit daar achter?
Willen sommige politieke kringen en media de prins beschadigen?
Speciaal voor dit boek spraken intimi, voormalige en huidige medewerkers van het Hof én politici voor het eerst onomwonden over de kroonprins.
Hoe verliep zijn jeugd in de tumultueuze jaren waarin het huwelijk
van zijn ouders op de klippen dreigde te lopen? Waarom bekommerde wijlen koning Boudewijn zich zo om de opleiding van zijn neef? En haalde hij echt een diploma in Stanford, een van de beste universiteiten van Amerika?
Vaak wordt geschreven dat de kroonprins slechte raadgevers heeft.
Wie zijn dan die raadgevers en welke invloed hebben zij op hem? Hoe leerde hij Mathilde kennen en heeft zijn huwelijk de prins wezenlijk veranderd?
‘Kroonprins Filip’ is een onthullend portret van onze toekomstige koning. Barend Leyts is germanist en werkt als journalist bij de VTM-nieuwsdienst. Hij volgt het reilen en zeilen in de Belgische politiek. Samen met Brigitte Balfoort en Pol Van den Driessche schreef hij ‘Koning Albert II, tien jaar koning’.
Brigitte Balfoort werkt als freelance journaliste voor onder meer het VTM-magazine Royalty. Zij specialiseerde zich de afgelopen tien jaar in de berichtgeving over Europese monarchieën.
Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KU Brussel. Hij publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de Belgische politiek en de monarchie.
Brigitte Balfoort, Barend Leyts en Pol Van Den Driessche
Leuven, Van Halewijck. 2003. 21x27cm, 174p.
Op 31 juli 2003 is het precies tien jaar geleden dat Boudewijn, de vijfde koning der Belgen, onverwacht in zijn Spaanse villa overleed.
Tien dagen later legde zijn broer Albert aarzelend de eed af als nieuwe vorst. Waarnemers vermoedden toen dat deze bourgondiër slechts een soort ‘overgangskoning’ zou zijn. Vandaag lijkt iedereen best tevreden met het koningschap van Albert II en gaan er, vooral in politieke kringen, stemmen op om deze Coburger nog zeer lang op de troon te houden. Misschien wel omdat hij zo weinig drukt op het beleid en niemand irriteert? Zelden was een Belgisch monarch zo populair, zelfs bij republikeinen.
Maar wie is deze levensgenieter eingelijk? Hoe ziet hij zijn rol als staatshoofd en welke accenten legde hij het voorbije decennium? Hoe vult koningin Paola haar rol in?
Hoe sterk is het geloof van het vorstelijk paar?
Hoe zien de koningskinderen Filip, Astrid en Laurent hun taak?
Hoe was de relatie met Argentueil van prinses Lilian?
En is Filip klaar om de troon te bestijgen?
Journalisten Brigitte Balfoort en Barend Leyts schrijven samen met hoofdredacteur en kritisch verslaggever Pol Van Den Driessche een onthullend boek over een opmerkelijke vorst.
Albert II. 10 jaar Koning.
Royalty Kids. Een echt prinsenleven
Brigitte Balfoort, Dominique de Graaf, Reinout Goddyn en Kathy Pauwels.
Van Halewyck, 2008. Paperback. Pp: 150.
Alles wat je altijd al over het opgroeien van prinsenkinderen wilde weten, wordt verteld in ‘Royalty Kids, een echt prinsenleven’.
In het boek neemt de redactie van Royalty je mee naar het leven binnen de paleismuren. Van zwangerschapskwaaltjes, koninklijke geboortes en doopfeesten tot puberende prinsessen.
Het boek staat vol persoonlijke verhalen, opvallende foto’s en leuke anekdotes, en geeft antwoorden op vragen als: “Hoe vullen de prinsenkinderen hun dagen?”
“Komen er vriendjes spelen op het paleis?”
“Worden ze voorbereid op het leven op de troon?”
“En wat met hun ouders?”
“Hoe combineert Mathilde de zorg voor haar gezin met haar eigen taken?”
Brigitte Balfoort, Dominique de Graaf, Reinout Goddyn en Kathy Pauwels
Het TV-programma Royalty volgt al tien jaar lang van heel nabij de successen en tegenslagen van de gekroonde hoofden in deze wereld.
Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen?
Hoe vullen zij hun delicate opdracht in?
In dit fotoboek bieden Kathy Pauwels en haar team een blik achter de schermen van de verslaggeving, met persoonlijke verhalen, leuke anekdotes en opvallende foto’s van dertien koningshuizen: België, Luxemburg, Nederland, Groot-Brittanië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Spanje, Monaco, Marokko, Japan, Jordanië en Thailand.
Dertien koningshuizen in beeld
De Etiquettebijbel op de werkvloer
U heeft het vast al eens gehoord: ‘De jongere generatie kan niet eten, de oudere generatie kan niet tweeten’. Toch zijn deze vaardigheden in een snel veranderende wereld even belangrijk, zeker op professioneel vlak. Geen wonder dat we weer hunkeren naar richtlijnen op de werkvloer en hedendaagse etiquetteregels voor de multiculturele bedrijfswereld.
Want hoe uitstekend uw product ook is of hoeveel diploma’s u ook op zak heeft, u bent nog steeds uw eigen visitekaartje. Zegt u nu ‘u’ of ‘jij’ tegen een klant?
Bestaat er nog zoiets als ‘Casual Friday’ op kantoor?
En hoe eten we sushi’s tijdens een zakenlunch zonder door de mand te vallen?
In deze Zakelijke Etiquettebijbel geeft etiquetteconsultant Brigitte Balfoort tal van praktische tips, zowel voor de doorgewinterde zakenman als voor de pas afgestudeerde professional.
Verschenen in december 2016