Zonder Hyacinth Bucket naar de kroon te willen steken, aan de voorbereiding van een feest besteden we het best de nodige aandacht. En die begint met de uitnodiging.


Nodig enkel diegene uit van wie u weet dat ze u terug 
kunnen vragen. 
W. Somerset Maughum (1874-1965), schrijver

Als u vrienden of familie voor een kleine bijeenkomst uitnodigt, kunt u gerust een kort mailtje sturen of even bellen. Voor een feest of een diner stuurt u een uitnodiging. 

Dit is in de eerste plaats bedoeld om uw gasten te informeren over de bijeenkomst. Iemand uitnodigen moet ook uitnodigend gebeuren, zodat uw gasten wel degelijk zin hebben om te komen. De uitnodigingskaart zelf zou al een indicatie moeten zijn over 
welk soort bijeenkomst het gaat: van een leuke informele kaart tot een zeer formele uitnodiging in dik papier en gegraveerde letters. 

De perfecte tekst op de uitnodiging is kort maar vooral duidelijk, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. 

Essentieel is 

  • wie het feest organiseert
  • wat de reden is 
  • hoe klein of groots het feest moet gezien worden. 

Vermeld niet alleen de plaats en het aanvangsuur maar ook – jawel- de eindtijd, zeker voor een feest overdag. 

Licht ook al een tip van de sluier van het programma op. Het is handig als uw gasten weten of er al dan niet een maaltijd voorzien is en wanneer? Met een volle maag op een diner aankomen is vreselijk. 

Wees ook heel specifiek wat de dresscode betreft: smart casual, lounge, cocktail… 

Met vage termen als ‘feestkledij’, ‘glamoureus’ of ‘zomers’ kan niemand iets aanvangen. Maar teister uw gasten op een feest ook niet met ‘stadskledij’. Dat is namelijk een heel formele dresscode. 

Ook de zogenoemde ‘themafeesten’ kunnen voor de gasten een bron van stress zijn. Wat wordt er bedoeld met de dress code ‘Eighties’? Bedenk ook dat veel gasten eigenlijk geen zin in een verkleedpartij hebben en gewoon een aangename avond willen beleven. 

Als gastvrouw of –heer mag u zich wat overdressed kleden, zo voorkomt u dat uw gasten zich overdressed voelen.  Als u als gast twijfelt over de dresscode, kunt u gerust uw gastheer of vrouw hiervoor even contacteren. 

Een officiële uitnodiging wordt in de 3de persoon opgesteld. Dus ‘Paul en Piet vieren hun gouden huwelijksjubileum’.

Een uitnodiging voor een informeel feest mag in een lossere stijl geschreven worden. Zoek het niet al te ver door in uw envelop glitters of andere gadgets bij te voegen. Niet iedereen heeft een stofzuiger binnen handbereik. U kunt tegenwoordig ook een e-mail 
versturen met een uitnodiging in bijlage. Maar het is natuurlijk altijd specialer om een uitnodiging in de bus te krijgen.  Het adres is – nog altijd-  handgeschreven. 

Nodig uw gasten in ieder geval voldoende lang op voorhand uit, zodat zij hun agenda kunnen vrijhouden of eventueel nog bepaalde praktische zaken kunnen regelen zoals de babysit voor de kinderen of het huisdier, een nieuw kledingstuk, … Een ‘Save the Date’ berichteen aantal weken voor de echte uitnodiging is altijd handig. 

U nodigt uw gasten op tijd uit: 

– Verjaardag – 3 tot 6 weken 
– Liefdadigheidsfeest – 6 weken tot 3 maanden 
– Kerstfeest – 1 maand 
– Cocktailparty of receptie – 1 tot 4 weken 
– Formeel diner – 3 tot 6 weken 
– Informeel etentje – enkele dagen tot 3 weken 
– Lunch of koffieklets – enkele dagen tot 2 weken 
– Housewarming – enkele dagen tot 3 weken 
– Huwelijk – 6 tot 8 weken 
– Babyborrel – 6 tot 8 weken

Nodig altijd meer mensen uit dan u verwacht. Maar denk er goed over na wie u uitnodigt. Er mogen geen ongewenste ontmoetingen plaatsvinden. Kan dit niet anders, zorg er dan voor dat deze ‘vijanden’ elkaar zo weinig mogelijk moeten zien. Als u bent uitgenodigd, 
let dan vooral op de envelop. Is de uitnodiging enkel voor u bestemd? Voor u en uw partner? Of voor u en een gast. Enkel in dat laatste geval kunt u een vriend of vriendin meebrengen die niet uw levenspartner is. Bij formele uitnodigingen is het niet gebruikelijk om een ongehuwde partner mee te brengen,hoewel de regels hierover gelukkig versoepelen. 

Op de meeste uitnodigingen ziet u onderaan links RSVP staan, wat staat 
voor het aloude ‘Répondez s’il vous plait’. 

Wie attent is, antwoordt binnen de drie dagen op een uitnodiging. Anders lijkt het of u nog even afwacht of er intussen geen betere uitnodigingen komen. Reageer ook niet onmiddellijk. U zit niet naast uw brievenbus te wachten op een uitnodiging.

Wie verhinderd is, laat dit meteen weten. Zo kan de gastvrouw of –heer nog snel reservegasten optrommelen zonder dat het opvalt dat zij slechts ‘tweede keuze’ zijn. 

Het spijt met dat ik niet kan komen. Ik stuur nog een brief met het 
leugentje dat ik heb verzonnen. 
Lord Charles Beresford (1846-1919) aan de Prins van Wales