Hoffelijk vermanen, kan dat?

Uw werknemer of collega een berisping geven
omdat het werk niet goed gedaan is, niemand
doet het graag.

Net zoals niemand graag op de
vingers wordt getikt. Het is opvallend hoe ik
telkens oren zie spitsen als ik het tijdens
voordrachten zakelijke etiquette over ‘hoffelijk
vermanen’ heb. Achteraf krijg ik de verhalen te horen.
Over de werkgever die in volle vergadering een man
met 30 jaar ervaring de mantel uitveegt.
Een werknemer die zijn werkgever hoort zeggen
tegen de klant: ‘Oei, is er een fout gebeurd?
Ik zal eens aan Jan zijn oren moeten trekken’. 

Los van het feit of de fout al dan niet bij Jan lag,
deze werkgevers verliezen misschien zelf hun hachje niet,
maar verspelen wel de motivatie en vaak zelfs de
creativiteit van hun werknemer. En laat dit nu
het hoogste goed zijn om samen tot betere resultaten
te komen. 

Een goede manager heeft oog voor twee zaken:
het welzijn van zijn medewerkers én de targets
van het bedrijf of de dienst. Een goede werkgever
kan respect afdwingen van zijn medewerkers,
van zijn oversten en van zijn klanten. Respect gaat
over vertrouwen en dat moet u verdienen door
medewerkers goed te behandelen en eerlijk te beoordelen.
Vertrouwen is moeilijk vergaard en snel kwijtgespeeld. 

Kritiek geven op iemands werk is altijd moeilijk. 
Maar u kunt ook op een hoffelijke manier uw grieven uiten, 
suggereert Lynne Brennan in haar boek 'Business Etiquette 
for the 21st Century':

Geef nooit kritiek op iemand in het openbaar,
maar spreek hem of haar onder vier ogen.
Dat u in een kantoor met glazen wanden niet
‘met uw lichaam staat te brullen’, lijkt even evident.
Discretie is de basis van vertrouwen.
En uiteraard sluit u ten opzichte van uw klanten de rangen,
u bent verantwoordelijk voor het eindproduct. 

Being powerful is like being a lady:
if you have to tell people you are, then you aren’t

Margaret Thatcher, staatsvrouw (1925-2013)

 

Als u zelf op het matje wordt geroepen,
voelt u zich uiteraard niet op uw gemak.
Maar kritiek kan ook leerzaam zijn.
Luister en zoek niet snel een antwoord.
Vermijd een impulsieve reactie.
Gebruik, indien mogelijk, een vleug humor.
Het is natuurlijk niet leuk om kritiek te slikken,
maar op lange termijn leert u er vaak uit. 

Kritiek is niet altijd negatief. Sommige werkgevers
zijn vooral veeleisend en vragen soms zaken
waarvan u zelf niet dacht dat ze binnen uw
mogelijkheden lagen en waardoor u misschien
kunt groeien. 

Hou in het achterhoofd dat bazen die hun stem
verheffen of de bullebak uithangen,  doorgaans
zelf onzeker zijn. Wie onder zo’n baas moet werken,
probeert een overplaatsing te regelen of gewoon
een andere job te vinden. Als dat onmogelijk is,
weet dan dat u dit soort opmerkingen vooral niet
persoonlijk mag opnemen.
Het gaat over uw werk, niet over u.