Categorieën

Wenst u Klassedames te volgen, schrijf u hier in.

Leve de menopauze!

cover2

Als een meisje voor het eerst menstrueert, krijgt ze alom complimenten: ze is ‘een vrouw’ geworden. Als datzelfde meisje dertig jaar later ontdekt dat ze ‘in de menopauze’ is, staat niemand te juichen.

Toch is deze nieuwe fase in haar leven minstens als even waardevol. Want het zijn net de wijze ervaren dames die in de menselijke evolutie een belangrijke rol hebben gespeeld. Dat schrijft prof. Mark Nelissen in zijn nieuwste boek ‘Eindelijk oud’. 

 

‘Ik ben met een archeoloog getrouwd omdat hij me nog meer apprecieert naarmate ik ouder word’.  
Agatha Christie (1890-1976), schrijfster 

 

‘De menopauze was lange tijd een van de grootste mysteries van de natuur’, schrijft gedragsbioloog, prof. Mark Nelissen in zijn nieuwste boek ‘Eindelijk oud’. Bijna alle diersoorten sterven nadat ze de vruchtbare leeftijd voorbij zijn. Dat zou echter niet gelden voor enkele primaten en mensapen en voor twee soorten zwaardwalvissen, onder wie de orka. Vrouwelijke orka’s krijgen hun jongen tussen hun 12de en 40ste levensjaar maar kunnen makkelijk 90 jaar worden, veel ouder dan de mannetjes. Jarenlang hebben wetenschappers zich afgevraagd wat het nut zou kunnen zijn  van die oude vrouwelijke walvissen? Onderzoek wees uit dat zij als coaches fungeren voor de groep. De oude walvisvrouwtjes leiden hun school naar de visrijkste plaatsen. De hele groep heeft baat bij haar wijsheid.

 

Een recente studie wees uit dat er nog een reden is waarom de orkadame in de menopauze gaat. Vermits ze zelf geen kinderen meer krijgt, kan ze niet in concurrentie gaan met haar dochters en hebben haar kleinkinderen meer kans op slagen. 

 

Deze beide onderzoeksresultaten gelden ook voor de vrouw, stelt prof. Nelissen: ‘Oma’s hebben in onze voorgeschiedenis hun genen meer aan volgende generaties kunnen doorgeven door voor de kleinkinderen te zorgen dan door nieuwe kinderen te maken. Welnu, tel beide feiten bij elkaar en je krijgt het beeld van de onderwijzende grootmoeder. Haar wijsheid was een welkom houvast in moeilijke tijden. Grandma knows best.’ 

Het beeld van de oudere wijze vrouw gold al in het Griekse mythologie. Hera was de sterke godin achter oppergod Zeus. Samen hadden ze de kennis én de macht in pacht. Maar de Hera’s van vandaag hebben het een pak moeilijker. Jong is in, oud is out. ‘Grandma’ is misschien een database van volkse weetjes, maar haar mening wordt niet altijd als even relevant beschouwd. Google weet inderdaad meer dan oma. En laat oma nu ook meestal geen kei zijn in computertechnieken. 

Maar wie al een tijdje op deze aardbol rondloopt, is wijs genoeg om te weten dat je niet alles moet geloven wat gedrukt staat, laat staan wat op het internet te vinden is. Want kennis is nog geen wijsheid. Wijsheid krijg je door ervaring, schrijft Mark Nelissen. ‘Wie veel heeft gezien, gehoord, bediscussieerd, kan meer verantwoorde analyses maken. Het combineren van ervaringen is een uiterst krachtig instrument om redeneringen op te bouwen, om conclusies te trekken, om verstandig te handelen. Oma zal dus betere raad geven dan Google’. 

Dus misschien moeten we voortaan geen ‘innige deelneming’ meer zeggen tegen de vrouw die net te horen krijgt dat ze officieel ‘in de menopauze is’. Integendeel, we moeten dit nieuws vieren. Er is weer een nieuwe wijze vrouw geboren die, – net zoals de menopauzale orkadames – haar groep wegwijs zal maken in hun zoektocht naar de beste oorden. Rijpere wijze dames hebben immers de eerbiedwaardige taak die hen evolutionair is toebedeeld: als multifunctionele gps voor de jongere generaties.

 

Mode raakt uit de mode, alleen stijl blijft
Een klassedame wordt alleen maar beter 
met de lee...

Related Posts

 

Reacties 1

Gast - Edith Appelmans op maandag 19 juni 2017 12:21

Leve de orca's!

Leve de orca's!
Gast
vrijdag 19 augustus 2022

Contacteer ons

Email: info@brigittebalfoort.be

Brigitte Balfoort is gecertificeerd etiquetteconsultant
van Minding Manners.

logo footer

 

Voor etiquettetips verwijs ik u graag
naar De Etiquetterie blog:

ventje klein