Categorieën

Wenst u Klassedames te volgen, schrijf u hier in.

Koop dit seizoen niets nieuws

cover2

Al sinds ik jong was, bestaat mijn garderobe voor een groot deel uit tweedehandskleding. Eerst omdat ik geen geld had om kwaliteitskleding te kopen, later vooral uit principe. In budgetketens kan je voor een prikje hele garderobes aanschaffen. In welke omstandigheden die gemaakt zijn en welke gevolgen dat heeft voor het milieu, daar hebben we het raden naar. Hoewel het tegen hun winkel is, promoten ook Vivienne Westwood en collega-ontwerpers tegenwoordig om vooral zo weinig mogelijk nieuwe kleding te kopen.

Het milieu verandert, kwaliteitsmode verandert nooit
Vivienne Westwoord, ontwerpster


En wat is er duurzamer dan tweedehands te kopen? Eens je je verdiept in het gamma, merk je dat er een wereld voor je opengaat. Op het net vind je tal van flashy sites met tweedehands designerstukken om bij weg te dromen.
Zelf wil ik wil mijn kleding en accessoires liever eerst passen en keuren. Zo passeer ik in de Brusselse Louizalaan altijd eens langs het prachtige herenhuis van Les Enfants d’Edouard, dat al 45 jaar altijd om en bij de 2.000 tweedehands designercreaties in concessie houdt. De naam en de gevel van Tweedehandskledij Heidi in Deerlijk doen ook niet meteen vermoeden welke pareltjes de vriendelijke dame achter de hand houdt. Daar worden de klanten zelfs nog op koffie getrakteerd. Want Heidi weet dat het perfecte tweedehandsstuk kiezen, niet op één, twee, drie geklaard is.

Een van mijn vaste adressen in mijn thuisstad Brugge is al meer dan een kwarteeuw Selected by Françoise, het vroegere Kattenkwaad. Ik kom er als koper én als verkoper. Eerst voor mijn kinderen, later meer en meer voor mezelf. En al even lang hoor ik van zodra ik binnenkom: ‘Ik heb iets liggen dat je wellicht zal interesseren’. Dan toont ze me keer op keer de mooiste creaties van de grootste ontwerpers, precies mijn maat, precies mijn stijl. Want hoewel haar collectie elke dag verandert, zij weet wat ze heeft hangen heeft en ze kent haar klanten.

 

De tijd is lang voorbij dat tweedehandskleding synoniem was voor ouderwets. Je komt er als verkoper met je mooiste afdankertjes en als koper weet je dat je hier voor een fractie van de oorspronkelijke prijs topstukken zult vinden.

‘Mijn kopers en verkopers zijn vooral dames die houden van kwaliteitsvolle kleding, bijzondere ontwerpen, mooie stoffen, … ‘ zegt Françoise Poulain. ‘Als ze niet meer passen of je wil je garderobe vaak vervangen, dan doe je die dure spullen ook niet zomaar weg. Bij mij krijgen ze er nog een mooie prijs voor. Mijn kopers anderzijds zouden voor hetzelfde geld ook in budgetwinkels hun garderobe kunnen samenstellen. Maar net diezelfde liefde voor kwaliteit brengt hun hierheen’.

Tweedehandskleding is voor alle partijen een win-win-situatie. Wie kleding binnenbrengt, sluit een overeenkomst over de prijs. Meestal gaat het om 50/50, maar bij exclusieve designerstukken - zoals bijvoorbeeld waardevolle handtassen - gaat een groter deel van de verkoopprijs terug naar de verkoper. Rijk zullen Françoise en haar collega’s dus niet worden. Ook voor hen gaat het vooral over de liefde voor kwaliteit. ‘En voor het plezier om een klant echt gelukkig de deur te zien uitgaan’, voegt ze er aan toe.

In luxe tweedehandszaken is de selectie vrij streng. Als een kledingstuk ook maar iets van slijtage vertoont of uit de mode is, wordt het niet geselecteerd, welk label er ook aan hangt. ‘Anders had ik misschien vier huizen nodig om alles uit te stallen en dat is ook niet de bedoeling’, zegt Françoise Poulain. ‘Het is ook niet aan de klant om te kijken of er geen verborgen gebreken zijn’.

Mijn aandacht gaat dit keer vooral naar een vintage maar zo goed als nagelnieuwe geruite blazer van Hermès voor 180 euro. Alleen al het voelen van de kostbare zijdenwollen stof en het bestuderen van de afwerking is een belevenis. Als ik het jasje aantrek, merk ik pas goed de geniale snit van het ontwerp. Misschien wat klassiek qua kleur en print, maar gecombineerd met een nonchalante skinny, daar kan geen enkele budgetketen tegenop. Nu niet en nooit.

De beste manier om je stijlvol te kleden voor een redelijke prijs is met tweedehandskleren.
Orlando Bloom, acteur

En dan haar collectie schoenen: Natan, Sergio Rossi, Ferragamo,... Allemaal zo goed als nieuw. Negen op de tien keer staat helaas niet jouw schoenmaat op de zool. Maar het euforische gevoel als je die ene keer wel voor 60 euro met zo goed als nagelnieuwe Jimmy Choo’s naar buiten gaat, dat kunnen de dames van Sex and the City onmogelijk beleven.

Winkelen in de betere tweedehandswinkels is verslavend. Altijd zijn er weer pareltjes te ontdekken en te passen. Unieke pareltjes. Want niets is leuker dan achteraf vragen te krijgen van andere dames waar ze diezelfde jurk kunnen kopen. Pech, vertel ik dan. Dit is echt een uniek stuk. Want me schamen over mijn passie voor tweedehandskleren, dat doe ik al lang niet meer.

Klerenzooi

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
vrijdag 19 augustus 2022

Contacteer ons

Email: info@brigittebalfoort.be

Brigitte Balfoort is gecertificeerd etiquetteconsultant
van Minding Manners.

logo footer

 

Voor etiquettetips verwijs ik u graag
naar De Etiquetterie blog:

ventje klein