Wenst u de Etiquetterie Blog te volgen, schrijf u hier in.

Aan tafel!

Aan tafel!

De vastenperiode en zijn hedendaagse varianten zoals Tournée Minérale 
en 40 dagen zonder vlees zijn voorbij.


De rest van het jaar zijn de Bourgondiërs weer aan zet. Helaas, voor
de geheelonthouders en vegetariërs onder ons breken er weer harde
tijden aan. Ze moeten zich weer ‘verantwoorden’. Nochtans zou
niemand dat moeten doen. Want wat u zelf niet opgeschept of
ingeschonken heeft, hoeft u ook niet te verorberen. 

Als u uitgenodigd wordt voor een maaltijd bij vrienden zal een
attente gastvrouw  of –heer u vooraf vragen of u bepaalde zaken
niet kan eten wegens allergieën. Wees hierin heel specifiek en stel
vooral gerechten voor die u wel kunt eten. Wie zich om medische
redenen aan een ingewikkeld dieet moet houden, kan eventueel
zijn eigen potje meenemen bij vrienden thuis. Als u niet de kans
heeft gekregen om uw gastronomische beperkingen te bespreken,
hoeft u het ook niet op te eten. Dus voelt u zich zeker niet beschroomd
als u past voor de schaaldieren die u ziek kunnen maken.
Maar maak er ook geen topic van aan tafel. Samen eten is in
de eerste plaats een sociale gebeurtenis en geen doktersafspraak. 

Als u gewoon iets niet lust doet u zeker niet moeilijk. Hetzelfde geldt
voor een bepaald dieet dat u – al dan niet tijdelijk -  volgt zonder dat
daar een ernstige reden voor is. Doe dan gewoon alsof er niets aan
de hand is en hanteer uw bestek even intensief als de andere
tafelgenoten. 

Snijden, snijden en nog eens kleiner snijden is dan de boodschap.
Wedden dat niemand het zal merken. 

Enkel de gastvrouw of –heer zal na de maaltijd haar vergetelheid
opmerken maar u anderzijds dankbaar zijn omdat u er niets
over gezegd heeft. 

Op restaurant kunt u uiteraard wel bepaalde voedingsmiddelen mijden.
Als u last heeft van voedingsallergieën die niet zo duidelijk herkenbaar
zijn zoals gluten of noten, kunt u het best even op voorhand het restaurant
hiervan op de hoogte brengen. Dan hebben zij de tijd om eventueel
alternatieven voor te stellen of om bepaalde gerechten ‘anders’ te
bereiden.  

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor eten. 
George Bernard Shaw – auteur 

Hetzelfde geldt wat alcohol betreft. Een gastheer of –vrouw laat zijn gasten
de keuze of ze al dan van uw uitgelezen wijnen willen proeven. Voorzie
altijd genoeg water aan tafel. 

In een klein gezelschap kunt u de gastheer of ober discreet melden dat u
geen wijn drinkt. Maar bij een groot gezelschap kan het bedienend
personeel dit niet bijhouden. 

Zet uw glas nooit ondersteboven op tafel, dat is geen zicht. Leg ook niet
uw volle hand op uw glas als de ober langskomt. 

Dus laat uw glas vullen en laat het discreet staan. Want toosten tijdens
een officieel banket doet u wel met alcohol. Aan tafel speelt alcohol nog
altijd een grote rol. Deze traditie stamt uit de tijd dat er geen water werd
gedronken omdat dit op veel plaatsen gewoon niet veilig was. Als
geheelonthouder heft u dus evengoed uw glas wijn op de gezondheid
van de jarige of de eregast. Even nippen van uw glas of doen alsof is dan
meer dan voldoende. 

En mag u met de glazen tikken? Op een officieel banket niet. Dan heft u
het glas en kijkt u de andere in de ogen. Tijdens een amicaal etentje tikken
we wel met de glazen. Dit stamt uit de tijd dat tafelgenoten elkaar nog
eens durfden te vergiftigen. Door met de bekers te stoten zodat er wijn
of bier van het ene naar het andere glas vloeide, toonden ze aan dat ze
enkel goede bedoelingen met elkaar hadden. Met de glazen tikken is dus
een teken van vriendschap en verbondenheid. En laat dit in de eerste
plaats de bedoeling zijn van een maaltijd. 

Ik heb veel fouten gemaakt in de liefde en daar heb ik spijt van. Maar ik heb
nooit spijt gehad van de aardappelen die ik samen met hen gegeten heb. 
Nora Ephron - schrijfster

Ik ben er bijna, hoor!
Onslow Alert
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
donderdag 23 november 2017

De Etiquetterie op Instagram

Contacteer ons

Email: info@brigittebalfoort.be

Brigitte Balfoort is gecertificeerd etiquetteconsultant
van Minding Manners.

logo footer

 

Vraag het aan de Etiquetterie

wie ben ik Home